Σε τιμές ρεκόρ το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη

από fimotro

Ακόμα πιο σφοδρή αναμένεται να είναι κατά τη χειμερινή περίοδο η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι τιμές αερίου και τα κόστη για τις εκπομπές άνθρακα «εκτινάσσονται».

Τα αποθέματα των καυσίμων και των πηγών για την παραγωγή ενέργειας εξανεμίζονται και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στο προσεχές μέλλον. Ταυτόχρονα η ζήτηση κινείται ανοδικά.

Μάλιστα αναλυτές του BNEF σε πρόσφατη μελέτη τους επισημαίνουν πως «η σχέση ζήτησης και προσφοράς θα παραμείνει ιδιαίτερα «σφιχτή» καθώς θα οδηγούμαστε στο χειμώνα με αποτέλεσμα να υπάρξουν ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές».

Ήδη αρκετοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέρρευσαν, ενώ και οι μεταπωλητές ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα οι ευρωπαίοι ανθρακωρύχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι άνευ προηγουμένου τιμές θα αποθαρρύνουν τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα.

Η αύξηση των τιμών απειλεί την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Τα μελλοντικά συμβόλαια εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο στηνΟλλανδία αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ τα συμβόλαια για το διοξείδιο του άνθρακα κινήθηκαν ανοδικά κατά 2.2%. Επιπλέον η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος και η παραγωγή αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έσπασαν τα ρεκόρ.

Η τιμή του Brent, η οποία είναι και το παγκόσμιο βαρόμετρο, κινείται στα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018 και οι τιμές άνθρακα στη Βορειοδυτική  Ευρώπη καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η νορβηγική εταιρία Statnett SF, επισημαίνει πως  η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς τα νοτιοδυτικά της χώρας «πιέζεται» λόγω των χαμηλών εισροών και της μείωσης των αποθεμάτων.

Να επισημάνουμε, πως τόσο η Βρετανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με μία κρίση προμήθειας ενέργειας, όσο και η Γερμανία και η Δανία είναι διασυνδεδεμένες μέσω υποβρυχίων καλωδίων με το νορβηγικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρώπη έχει ένα από τα πιο φιλοδοξα προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η πολιτική θέληση αντικρούει στις υψηλές τιμές του κόστους για την παραγωγή ενέργειας.

Καθώς οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου προχωρούν στη λήψη μέτρων για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η Ισπανία εφιστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση την προσοχή καθώς τα μέτρα για την μείωση των εκπομπών «μπορεί να μην ανταποκριθούν σε μία μεγάλη περίοδο υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ενεργειακή κρίση μπορεί να συμπαρασύρει την κλιματική αλλαγή στην ΕΕ

Το μεγαλύτερο μέρος στις τιμές προέρχεται από την έλλειψη φυσικού αερίου, καθώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί ύστερα από έναν μακρύ και πιο κρύο χειμώνα.

Αυτό σημαίνει πως τα αποθεματικά βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον η χαμηλή ταχύτητα του ανέμου, γεγονός και το οποίο βγάζει εκτός την παραγωγή αιολικής ενέργειας, συνεπάγεται την ακόμα μεγαλύτερη στροφή στα καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.

Οι ροές του ρωσικού αερίου σε κεντρική εγκατάσταση στη Γερμανία μειώθηκαν την Τρίτη. Έτσι ο μεγαλύτερος παραγωγός έρχεται αντιμέτωπος με μία μείωση στην παροχή αερίου και επικεντρώνει στο να «φουλάρει» τα εσωτερικά αποθέματα.

Σύμφωνα με το σενάριο του BNEF για ένα ψυχρό χειμώνα, τα αποθεματικά στα τέλη Μαρτίου θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ποσό το οποίο και μεταφράζεται στο 3,8% της πλήρους χωρητικότητας.

Τι κρύβεται πίσω από τις υψηλές τιμές

Οι ακριβότερες τιμές αερίου κάνουν πιο θελκτικό τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Οι πίνακες δείχνουν την κερδοφορία από τον άνθρακα, οι οποίες κινήθηκαν στα 49,43 ανα μεγαβατώρα.

Καθώς η επίσημη περίοδος θέρμανσης ξεκινά την Παρασκευή, οι επενδυτές κοιτούν για ενδείξεις χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τη ζήτηση. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία στις 18 Οκτωβρίου μία σημαντική δημοπρασία αερίου από την οποία και θα προκύψει πόσο φυσικό αέριο θα «ταξιδέψει» από τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα οποιαδήποτε ένδειξη από την Gazprom για  το πότε θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον Nordstream 2 προς τη Γερμανία αναμένεται να επηρεάσει την κατάσταση. Ο επικεφαλής εμπορικών υποθέσεων για την  Ευρώπη της Axxpo Holding AG, Marco Saalfrank αναφέρει: «Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Προς το παρόν η αγορά φυσικού αερίου δέχεται ισχυρές.  Μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσουν οι θερμοκρασίες του χειμώνα και εάν οδηγηθούμε σε έναν κρύο χειμώνα, οι τιμές του αερίου θα εκτιναχθούν ακόμα περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα