Που θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

από fimotro

Πότε θα ανακοινωθούν οι νέες παρεμβάσεις απέναντι στον κορονοϊό

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, 13 Ιουλίου, αναμένεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να ανακοινώσει τα νέα μέτρα στην εστίαση αλλά και να μιλήσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει την ώρα που καταγράφεται «έκρηξη» στα κρούσματα αλλά και μικρή αύξηση στους διασηλωμένους και οι επιστήμονες, όπως ο Νικόλαος Τζανάκης, μιλούν για τουλάχιστον 3.000 κρούσματα ημερησίως.

Σε ό,τι αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, στην κορυφή της προτεραιοποίησης είναι οι οίκοι ευγηρίας, για τους οποίους η κυρίαρχη σκέψη είναι να εκκινήσει άμεσα το μέτρο, και θα ακολουθήσουν τα νοσοκομεία (γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.). Πέρα από τις υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κλινικές, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και ατόμων με αναπηρία) η βεντάλια δεν αποκλείεται να ανοίξει σε άλλους τομείς. Αυτό δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, καθώς η συζήτηση θα ξεκινήσει σε δεύτερο στάδιο και ανάλογα με τα δεδομένα, μεταξύ άλλων για τους απασχολουμένους στα σώματα ασφαλείας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και για δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς. Για τις εν λόγω κατηγορίες, το επικρατέστερο σενάριο προσώρας είναι να ενταθούν οι ισχυρές συστάσεις για εμβολιασμό.

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή (και ενδέχεται να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις) αφορά το πλαίσιο των συνεπειών – κυρώσεων για όσους, παρά την υποχρεωτικότητα, επιμείνουν στην άρνηση να εμβολιαστούν. «Είναι δύσκολη άσκηση και απαιτεί προσέγγιση, χωρίς βιασύνη» σχολιάζουν ενημερωμένες πηγές, επιμένοντας πάντως ότι «δεν θα απολυθεί κανείς».

Σχετικά με την οριοθέτηση της διασκέδασης, την οποία κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν αναγκαία, αφού τα μπαρ και τα κλαμπλειτουργούν ως η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας για ανεξέλεγκτη υπερμετάδοση του ιού, το ισχυρότερο σενάριο είναι να αποφασιστεί άνοιγμα των κλειστών χώρων αποκλειστικά ως «αμιγών», δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Αρα οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν τελικά περιθώριο επιλογής, εφόσον οι λεγόμενοι «μεικτοί» χώροι λειτουργήσουν μόνο έξω. Ενδέχεται μάλιστα η 15η Ιουλίου να μην είναι η ημέρα εφαρμογής του νέου πλαισίου, αν και η όποια καθυστέρηση θα είναι μόνο λίγων ημερών – έως τις 17 ή το αργότερο 22 Ιουλίου.

Οι εισηγητές της πρότασης για «μεικτούς» εξωτερικούς χώρους και «αμιγείς» εσωτερικούς εκτιμούν τα εξής: πρώτον, οι επιχειρηματίες θα κερδίσουν τις αυξημένες πληρότητες υποδεχόμενοι μόνο εμβολιασμένους πελάτες και, δεύτερον, οι νεότερες ηλικίες που θα θελήσουν να εισέλθουν σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλα κλαμπ ενδεχομένως να κινητοποιηθούν για τον εμβολιασμό τους.

Στο πεδίο της διασκέδασης, κατά πληροφορίες, η εκκρεμότητα αφορά την πλήρη οργάνωση και ολοκλήρωση του «ψηφιακού ελέγχου», δηλαδή των εφαρμογών που απαιτούνται για να τρέξει η διαδικασία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα