Σε ποιους γίνεται υποχρεωτικό το self test

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, μεταφορές, κομμωτήρια

Από Δευτέρα θα αρχίσουν να μοιράζονται δωρέαv τα self test

Υποχρεωτικό μια φορά την εβδομάδα γίνεται το self test σε σειρά επαγγελματικών ομάδων. Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης αφορά όσους απασχολούνται σε:

  • Λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων σούπερ μάρκετ, καταστημάτων τροφίμων
  • Εστίαση
  • Μεταφορές (θαλάσσιες χερσαίες, αεροπορικές),
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας δεν μπορεί να απασχολείται εργαζόμενος με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει το τεστ. Το υπουργείο θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ εργαζομένων που απασχολούνται σε εταιρείες με τους παραπάνω ΚΑΔ. Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα.

Οι απασχολούμενοι θα προμηθεύονται τα self test δωρεάν με χρήση ΑΜΚΑ. Αν θέλουν μπορούν να κάνουν rapid ή μοριακό τεστ, εφόσον το κόστος αναλάβουν οι ίδιοι ή οι εργαζόμενοι.

Οι απασχολούμενοι θα προμηθεύονται τα self test δωρεάν με χρήση ΑΜΚΑ. Αν θέλουν μπορούν να κάνουν rapid ή μοριακό τεστ εφόσον το κόστος αναλάβουν οι ίδιοι ή οι εργαζόμενοι.

Αν το τεστ είναι θετικό ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει εντός 24 ωρών επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή (δωρεάν) ή ιδιωτική (με το κόστος να αναλαμβάνει ο ίδιος ή ο εργοδότης). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ είναι θετικό εκδίδεται βεβαίωση και μένει σε καραντίνα. Αν είναι αρνητικό προσέρχεται στην εργασία του.

Την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου η δήλωση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα