Κίνηση τακτικής και απελπισίας -που ωστόσο δεν αιφνιδίασε κανέναν, παρά μόνο κάποια στελέχη του κόμματός του, που με πίκρα ψιθυρίζουν ότι ποτέ η Αριστερά δεν ήταν τόσο ρηχή και τόσο προβλέψιμη- είναι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας κατά της κυβέρνησης.

Προκάλεσε, δε, εντύπωση το ηχηρό «χαστούκι» από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τα όσα είπε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open για μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι παραπάνω από προφανές ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο το ΚΙΝ.ΑΛ. και όχι την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι αυτό το τριήμερο θα κερδίσει χρόνο έναντι των αντιδράσεων που συναντά στο εσωτερικό για τις αλλαγές που θέλει να κάνει και θα εμφανίσει -έστω και πρόσκαιρα- εικόνα συσπείρωσης του κόμματός του.

Γνωρίζει, επίσης, ότι θα συσπειρώσει και την κυβέρνηση σε μια δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη, για το Μαξίμου και για τα εμπλεκόμενα με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, υπουργεία.

Κυρίως, όμως, γνωρίζει ότι θα φανεί ότι είναι εκείνος που αντιπαρατίθεται με τον πρωθυπουργό, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει δικαίωμα ούτε να συμμετάσχει ούτε να μιλήσει στην τριήμερη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή.

Είναι μια κίνηση που μόνο φαινομενικά έχει ως στόχο την κυβέρνηση που «πρέπει να φύγει». Επί της ουσίας στόχο έχει το ΚΙΝ.ΑΛ., και κυρίως να φανεί στην κοινή γνώμη ότι ο δικομματισμός είναι ακόμα ισχυρός – ο Τσίπρας είναι το ένα του πόδι και δεν απειλείται από τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας θα επενδύσει στην ακραία πόλωση με τον κ. Μητσοτάκη, θα είναι όσο πιο επιθετικός μπορεί, με τη δικαιολογία ότι προσπαθεί, ως οφείλει, να εκμεταλλευτεί τη δυσφορία που προκαλούν τα λάθη και οι παραλείψεις που ακόμα ταλαιπωρούν τους πολίτες από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Με την πρότασή του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει το ταγκό της πόλωσης με την κυβέρνηση, θέλει την ένταση και την ακραία αντιπαράθεση, θέλει το σκληρό ροκ μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, για να διασφαλίσει το ρόλο του αντίπαλου δέους, του νο2. Εστω και αν γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο προκαλεί και τη συσπείρωση της Ν.Δ. και της κυβέρνησης σε μια δύσκολη στιγμή.

Επιδιώκει μια «κοκορομαχία» ανάμεσα στον ίδιο και στον πρωθυπουργό, που θα ενισχύσει το προφίλ του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και αν γνωρίζει ότι θα προσφέρει υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του αρκεί να προκύψει η εικόνα ότι αυτός είναι ο βασικός αντίπαλος του πρωθυπουργού και όχι ο κ. Ανδρουλάκης. Και αυτό το συζητούν ήδη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κ. Τσίπρας το ξέρει.

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (ή μομφής όπως συνηθίζεται να αναφέρεται) δεν συζητήθηκε προηγουμένως στα κομματικά όργανα, όπως ακριβώς και οι πρόσφατες οργανωτικές αλλαγές που πρότεινε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας περικλείεται από έναν στενό κύκλο συνεργατών, εκτός του οποίου δεν έχει, αλλά ούτε λαμβάνει εμπιστοσύνη. Εκτός του στενού κύκλου των συνεργατών του, τους θεωρεί όλους αντιπάλους και όχι συνεργάτες ή συντρόφους. Η εικόνα αυτή επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα που αισθάνεται «ζεστή» την ανάσα του ΚΙΝ.ΑΛ. στις δημοσκοπήσεις, τις οποίες ανεπιτυχώς προσπαθεί να απαξιώσει.

Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, τα συμμερίζονται και στη Χαριλάου Τρικούπη. Μετά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας προέβη σε αυτήν την κίνηση όχι για να πλήξει την κυβέρνηση αλλά για να ενισχύσει την εικόνα του και την εικόνα του κόμματός του, επειδή πιέζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ.

«Δεν πρόκειται να παράσχουμε καμία στήριξη στην κυβέρνηση. Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα», δήλωσε χθες ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Open, δίνοντας το στίγμα και προαναγγέλλοντας προτάσεις από τον Μιχάλη Κατρίνη που θα τον αντικαταστήσει. «Ο κ. Τσίπρας είπε από το Open ότι θεωρεί αδιανόητο να ζητήσει εκλογές όταν είχαμε 50 θανάτους καθημερινά. Τώρα έχουμε 100 θανάτους. Ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο για τον εαυτό του, αλλά προσφέρει σωσίβιο στην κυβέρνηση. Εχω άλλη στρατηγική από τον κ. Τσίπρα. Δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια και μάλλον δεν επιθυμεί εκλογές», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο να ζητάμε εκλογές τώρα, όταν η πανδημία δεν έχει περάσει».

«Καταδικάζω την κυβέρνηση, αλλά τώρα εκλογές δεν μπορούν να γίνουν. Με 100 θανάτους την ημέρα, θεωρώ ανήθικο και αδιανόητο να ζητούνται εκλογές. Οταν θα γίνουν εκλογές θα είμαστε έτοιμοι», είπε ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ απαντώντας για την πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε: «Καταδικάζω την κυβέρνηση, αλλά στα μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα δεν εμπλέκομαι. Θα συνεχίσουμε στη γραμμή της πολιτικής αυτονομίας».

«Θέλει να πείσει ότι αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο δεύτερο του πολιτικού συστήματος, ακόμα και αν αυτή η τακτική στέλνει μήνυμα ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», λένε στη Χαριλάου Τρικούπη για τον κ. Τσίπρα, και μάλλον δεν έχουν άδικο. Το ίδιο λένε και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωρίζοντας, δε, ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει στον ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη να είναι παρών, στη Χαριλάου Τρικούπη παραδέχονται ότι «ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να υπενθυμίσει στους πολίτες πως είναι αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ο επικεφαλής της πραγματικής αντιπολίτευσης είναι απών».

Προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα συσπειρωθεί από τη συζήτηση και την ψήφιση και η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, αλλά η συζήτηση θα εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. στήριξε την πρωτοβουλία του.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα