Σε λειτουργία η επιλογή της 3ης δόσης

από fimotro

Ενεργή από σήμερα στο emvolio.gov.gr

Ενεργοποιήθηκε σήμερα μια νέα λειτουργία στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Πλέον, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ποιο εμβόλιο επιθυμούν προκειμένου να κάνουν την ενισχυτική δόση.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται στο εξής το είδος του εμβολίου που διενεργείται, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των νέων επιστημονικών στοιχείων σχετικά με το συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων αλλά και ακολουθεί την έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για μικτό ή ετερόλογο σχήμα εμβολιασμού ή αλλιώς mix and match.

Πότε γίνεται η τρίτη δόση

Σύμφωνα με τις συστάσεις, η ενισχυτική δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, σε πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έλαβαν το μονοδοσικό της Johnson & Johnson οι οποίοι, λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα – είναι της τάξης του 74%- συστήνεται να επανεμβολιάζονται δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους.

Στην Ευρώπη για ενισχυτική δόση σε άτομα 18 και άνω ήταν εγκεκριμένο μέχρι πρότινος μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ωστόσο, προ ημερών εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ και η χορήγηση του εμβολίου της Moderna με μισή δόση. Υπενθυμίζεται ότι η δοσολογία του συγκεκριμένου εμβολίου ήταν γύρω στα 100 μικρογραμμάρια στο αρχικό σχήμα, ενώ για τον επανεμβολιασμό συστήνονται 50 μικρογραμμάρια.

Πόσοι έχουν κάνει τρίτη δόση στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση περισσότεροι από 300.000 πολίτες, ενώ πάνω από 35.000 έχουν κλείσει ραντεβού, για ενισχυτική δόση.

Για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με Johnson & Johnson η πλατφόρμα των ραντεβού για επαναληπτική δόση αναμένεται να ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου.

Ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για δεύτερη δόση Johnson & Johnson

Στο μεταξύ, ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για δεύτερη δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει ηλικιακό κριτήριο για τη δεύτερη δόση, ωστόσο αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον δύο μήνες από την πρώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα