Σε “κόκκινο” συναγερμό παραμένει η Αττική

από fimotro

Όλα δείχνουν ότι θα παραταθεί μέρος του lockdown

Ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά σήμερα, καθώς θα οδηγήσει στις αποφάσεις για τη διάρκεια του lockdown στην Αττική που για την ώρα έχει ισχύ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά –χθες 884– και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική δέχονται πολύ ισχυρή πίεση, με τον συναγερμό να είναι στο μέγιστο βαθμό τις επόμενες 15 ημέρες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας – Νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο, με αυτά τα δεδομένα τα περιθώρια στενεύουν και όλα δείχνουν ότι το «απαγορευτικό» παίρνει παράταση. Οι ειδικοί, πάντως, προκειμένου να διαμορφώσουν τις εισηγήσεις τους, θα περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτής της εβδομάδας.

Το Λεκανοπέδιο βρίσκεται στη… δίνη της επιδημίας, συγκεντρώνοντας καθημερινά τα μισά κρούσματα του συνολικού αριθμού. Χθες στην Αττική εντοπίστηκαν 437 νέα περιστατικά κορονοϊού, με τα 108 στο κέντρο της Αθήνας, τα 103 στον δυτικό τομέα Αθηνών και τα 82 στον Πειραιά. Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται υψηλότερα στον μολυσματικό χάρτη της Αττικής τις τελευταίες ημέρες.

Η πίεση των ΜΕΘ, όμως, είναι αυτή που ανησυχεί ιδιαίτερα τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην Αττική ξεπερνά το 80% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι υψηλός κάθε ημέρα. Κοινή διαπίστωση της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, ήταν ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της Αττικής.

Τη συνάντηση συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, η αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ Μαρία Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΘ Αντώνιος Μαυρομμάτης και Αθανάσιος Πρεκατές.

Κατά τη διάρκειά της έγινε εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των ΜΕΘ στην Αττική και συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο για την ενίσχυση των ΜΕΘ περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η αξιοποίηση κλινών non Covid προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κλινών για ασθενείς με Covid-19. Η δεύτερη αφορά στη δημιουργία ΜΕΘ σε ειδικές κλινικές, όπως έγινε και το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και η τρίτη τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Από τις ιδιωτικές κλινικές έχουν παραχωρηθεί 121 κλίνες Εντατικής για περιστατικά εκτός κορονοϊού καθώς και 300 απλές κλίνες. Η πίεση στα νοσοκομεία αφορά και στις απλές κλίνες εκτός από τις Εντατικές, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας.

«Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ, συνεχώς προσαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο. Και γι’ αυτό τον λόγο θα ήθελα να συστήσω για μία ακόμη φορά πολύ μεγάλη προσοχή. Εχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια όλοι μαζί: Η κοινωνία, οι συμπολίτες μας, η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό μας», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου “Ιπποκράτειο” στην Αθήνα.

Οι ροές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου είναι συνεχείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή εισήχθησαν στα νοσοκομεία 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας 141 ασθενείς, ενώ το Σάββατο 138, δηλαδή 279 νέες εισαγωγές σε ένα διήμερο.

Οπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, το Σάββατο εφημέρευε το νοσοκομείο “Γεννηματάς”, όπου εισήχθησαν 35 περιστατικά κορονοϊού. «Σήμερα (σ.σ. χθες, Κυριακή) για πρώτη φορά μετά από χρόνια αναπτύχθηκαν ράντζα στις παθολογικές κλινικές με γενικά περιστατικά λόγω σύμπτυξης κλινικών”, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, επισημαίνοντας, επίσης, ότι έλαβε επιστολή από εργαζομένους του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής στην οποία γίνεται λόγος για σοβαρή υποστελέχωση.

Η εικόνα των νοσοκομείων είναι και αυτή που πιθανόν να κρατήσει τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ώστε να μην εισηγηθούν άνοιγμα καταστημάτων ή σχολείων την 1η Μαρτίου με την επιδημιολογική κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα να οδηγεί σε παράταση του lockdown τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Ο αριθμός των χθεσινών κρουσμάτων θεωρείται υψηλός για Κυριακή, ημέρα με παραδοσιακά χαμηλό αριθμό νέων περιστατικών. Επιπλέον, οι 884 μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε 23.139 τεστ (14.716 μοριακά και 8.423 rapid), πολύ λιγότερα σε σχέση με όσα γίνονται τις καθημερινές.

Τα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη «έπεσαν» χθες σε διψήφιο νούμερο – 57 περιστατικά – κάτι που αξιολογείται ως θετικό. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου μπήκε από το Σάββατο σε σκληρό lockdown λόγω της ανησυχίας για τη διασπορά του «νοτιοαφρικανικού» μεταλλαγμένου στελέχους. Στο ίδιο καθεστώς μπήκε το Σάββατο και το νησί της Καλύμνου – οκτώ νέα περιστατικά χθες. Παράλληλα, η Αχαΐα εξακολουθεί να καταγράφει υψηλό ιικό φορτίο. Χθες στην περιοχή εντοπίστηκαν 79 μολύνσεις κορονοϊού τη στιγμή που η πίεση στα νοσοκομεία της είναι σημαντική – 19 εισαγωγές το Σάββατο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους ειδικούς προβληματίζει και η επιδημιολογική κατάσταση στην Ηπειρο και αύριο θα επαναξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο μεταξύ, διασωληνωμένο νοσηλεύεται βρέφος στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 20 ημερών νεογνό που πάσχει από κορονοϊό και η κλινική του εικόνα είναι βαριά, αναγκάζοντας τους γιατρούς να το διασωληνώσουν. Εως χθες το βράδυ δεν ήταν γνωστό εάν το βρέφος πάσχει από υποκείμενα νοσήματα, καθώς και οι λόγοι που κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή του.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

700.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα

Εν μέσω του τρίτου επιδημικού κύματος, οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά, φτάνοντας σχεδόν τις 700.000 έως σήμερα. Χθες άνοιξαν εμβολιαστικά κέντρα για να αναπληρωθούν τα ραντεβού που χάθηκαν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδειας». Τα άτομα που είχαν χθες ραντεβού ήταν άνω των 75 ετών και ως επί το πλείστον όσοι έχασαν το ραντεβού της 2ης δόσης. Προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την ημερομηνία που έγινε ο πρώτος εμβολιασμός, άνοιξαν χθες τα εμβολιαστικά κέντρα. Τα υπόλοιπα ραντεβού που χάθηκαν και αφορούν στην πρώτη δόση του εμβολίου θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα. Οι πολίτες ειδοποιούνται με μήνυμα στο κινητό τους για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού.

«Επισκέφθηκα σήμερα το εμβολιαστικό κέντρο στο Νοσοκομείο “Ιπποκράτειο”. Παρότι κανονικά δεν γίνονται εμβολιασμοί την Κυριακή, σήμερα εμβολιάζουμε τους  συμπολίτες μας που έχασαν τα ραντεβού τους λόγω των καιρικών συνθηκών. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σήμερα και από αύριο Δευτέρα – και όλη την εβδομάδα – και στο Mega Center και στα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η κρατική μηχανή έδειξαν ότι στο κομμάτι των εμβολιασμών αντέδρασαν άμεσα, έτσι ώστε και να μη χαθούν δόσεις, κυρίως όμως να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας από το εμβολιαστικό κέντρο του Ιπποκρατείου, και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ ευχάριστο για εμάς να ανακοινώνουμε ότι σήμερα οδεύουμε στους 700.000 εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά και η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και την οργανωμένη Πολιτεία είναι η θετική ανταπόκριση, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση των συμπολιτών μας. Ερχονται στα νοσοκομεία μας, στα εμβολιαστικά κέντρα και παντού εμβολιάζονται με τάξη. Οι υγειονομικοί μας τους σέβονται, τους εξυπηρετούν, δεν υπάρχει ταλαιπωρία. Αυτό είναι ένα σημαντικό σήμα για την κοινωνία. Γιατί είμαστε εδώ για να υπηρετούμε την κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα