Σε ιστορικά χαμηλά πλησιάζει πάλι η τουρκική λίρα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Το ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας πλησίασε και πάλι την Τρίτη, 25 Αυγούστου, η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου με τους οικονομολόγους να αποδίδουν τη νέα υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος στην πολιτική και στρατιωτική ένταση με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η λίρα μειώθηκε κατά 0,2% στα 7,394 ανά δολάριο. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχε φτάσει στο ρεκόρ των 7,408 ανά δολάριο. Τουρκία και Ελλάδα εξέδωσαν Navtex για αυτήν την εβδομάδα σε ίδιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που έχει αυξήσει την ανησυχία στην τουρκική αγορά.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει φέτος έναντι του δολαρίου το 20% της αξίας της, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα συνεργάστηκαν για να μειώσουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα την έκρηξη του δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης εξαντλήσει τα αποθεματικά ξένου νομίσματος για να στηρίξει τη λίρα.

Ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch μείωσε τις προοπτικές της οικονομίας της Τουρκίας σε «αρνητικές» από «σταθερές», σημειώνοντας ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδέχεται να βλάψουν περαιτέρω το ήδη ευάλωτο επενδυτικό κλίμα, το οποίο επιδεινώθηκε λόγω της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα