20 Απριλίου 2024 / 6:12 πμ
20 Απριλίου 2024 / 6:12 πμ

Σε επιφυλακή για να μην υπάρξουν μαζικά κρούσματα

από fimotro

Φόβοι για πισωγύρισμα λόγω του συνωστισμού και των τουριστών

Αυξημένη εγρήγορση προκαλεί η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες σε διάσπαρτες εστίες στη χώρα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη χαλάρωση που παρατηρείται στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας, με τη μάσκα να μην χρησιμοποιείται και τις αποστάσεις να… αποφεύγονται.

Στο μεταξύ από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης 14 ημερών έχουν καταγραφεί 246 “σπασίματα” καραντίνας, ενώ επιβλήθηκαν 5.000 ευρώ πρόστιμο και ακολουθήθηκε η ποινική διαδικασία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη, 11 Ιούνη, τη νέα στρατηγική αντιμετώπισης ενδεχόμενης αύξησης των κρουσμάτων. Το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό στήριξης, την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά, την ενίσχυση της δυνατότητας testing, αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά κρούσματα. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός επέστησε την προσοχή, σημειώνοντας ότι δεν είναι η στιγμή να εφησυχάζουμε, γιατίαν δεν πειθαρχήσουμε και δεν προσέξουμε, μπορεί να πάμε κι ένα και δύο βήματα πίσω”.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, σήμερα είναι σε καραντίνα 15.181 άτομα, μεταξύ αυτών άτομα και από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κλπ.  Οι τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από την αρχή εφαρμογής του μέτρου είναι 15.575 ενώ υπήρξαν και  737 αστυνομικές «επισκέψεις» για να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό όπου μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών σε μία άλλη εφαρμογή,  ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης. Επίσης, θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις, ενώ επισημαίνεται ότι είναι αυστηρές οι ποινές οι οποίες μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και οδηγήσει σε θάνατο λόγω του ιού.

Σε δύο βδομάδες τα νεότερα

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, χθες στον ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για “ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά σε δύο βδομάδες. Ο ίδιος χαρακτήρισε απογοητευτικές τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν έξω από την υπηρεσία Ασύλου και χαρακτήρισε ως μεγάλο κίνδυνο τη“συμπεριφορά του πολίτη”.

Όπως ανέφερε, στη Φθιώτιδα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών τα βλέπουμε τώρα στην Ξάνθη με το ξέσπασμα τοπικής επιδημίας. Η κατάσταση είναι μεν ελεγχόμενη, αλλά αν συμβεί και αλλού “θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε”, είπε.

Σχετικά με το ζήτημα του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι “πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους”.

Θυμίζουμε ότι στη Λαμία, τα τέσσερα μέλη οικογένειας, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος δύο μηνών, διαγνώσθηκαν με κορωνοϊό, όπως και μια φοιτήτρια που ήρθε οδικώς από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη. Ανησυχία υπάρχει και στην Ξάνθη, όπου τέσσερις δήμοι εμφανίζουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Σε 10ήμερη καραντίνα μπήκαν περίπου 80 εκπαιδευτικοί στην περιοχή, μετά τη διάγνωση θετικού κρούσματος σε εκπαιδευτικό που διδάσκει σε τέσσερα δημοτικά σχολεία.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο Mega εξέφρασε την ανησυχία της, “γιατί υπάρχουν αρκετά ασυμπτωματικά κρούσματα. Υπάρχουν δείγματα κορωνοϊού που στην αρχή βγαίνουν αρνητικά και στην πορεία θετικά, κάτι που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο. Μέχρι να βγει το εμβόλιο, δεν πρόκειται να ηρεμήσουμε”.

“Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε δει τα αποτελέσματα από αυτόν τον συνωστισμό”, απάντησε, όταν ρωτήθηκε πότε θα δούμε τ’ αποτελέσματα των φαινομένων συνωστισμού, ενώ επανέλαβε πως, εάν όλοι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων, τότε ο κίνδυνος θα είναι σαφώς μικρότερος.

Ουρές στην Υπηρεσία Ασύλου

Στο μεταξύ, συνωστισμός παρατηρείται και σήμερα το πρωί Πέμπτη1, 11 Ιούνη στην Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης στην Κατεχάκη, όπου δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί για να τακτοποιήσουν τα έγγραφά τους. Κάποιοι φοράνε προστατευτική μάσκα, ωστόσο οι αποστάσεις ασφαλείας δεν τηρούνται. Στο σημείο βρίσκονται στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιβολή της τάξης.

Όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργική απόφαση ορίστηκε η παράταση για έξι μήνες της ισχύος των αδειών διαμονής και των δελτίων αιτούντων άσυλο που έληξαν κατά τη διάρκεια της αναστολής εξυπηρέτησης κοινού. Επίσης, η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησε στη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων (http://asylo.gov.gr/?p=9578) για μια σειρά διοικητικών πράξεων, με στόχο την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των αιτούντων διεθνή προστασία.

Οχι σε καθολικό lockdown

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο χθες Τετάρτη, 10 Ιούνη, για τοπικά lockdown αν χρειαστεί και όχι για ένα καθολικό. “Παρακολουθούμε από την αρχή της άρσης του lockdown, την εξέλιξη της πανδημίας. Η πορεία είναι φυσιολογική. Το Ρ0 είναι πολύ χαμηλότερο απ’ όταν ήμασταν σε καραντίνα”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην χρειάζεται το καθολικό lockdown, αλλά ένας περιορισμός κινήσεων εντός γεωγραφικών ορίων.

11 νέα κρούσματα

Στο μεταξύ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες έντεκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα.  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.068, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δώδεκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Πέντε (41.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα