Σε ελεύθερη πτώση οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων

από fimotro

Στα θετικά ότι ο φόβος της ύφεσης έριξε τις τιμές σε πετρέλαιο και αέριο

Ο εκρηκτικός συνδυασμός της ανόδου των επιτοκίων, της αύξησης του πληθωρισμού και ο φόβος της ύφεσης οδηγεί σε καθημερινά sell off τις διεθνείς αγορές, ενώ ειδικά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παίζει αρνητικό ρόλο και η εντεινόμενη αίσθηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.

Νέες βαριές απώλειες γνωρίζει η Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει άλλες 550 μονάδες ( στις 20.30 ώρα Ελλάδας) , ενώ ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ «συντρίβεται», με απώλειες 3,3%, χάνοντας πάνω από 400 μονάδες και ο S&P καταγράφει απώλεις 2,7%.Νέες σημαντικές απώλειες εμφανίζει και η αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να εμφανίζει πτώση 6,63% , στα 31.650 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, ο ιαπωνικός Nikkei εμφανίζει προσυνεδριακά πτώση 2,7%, με απώλεια 745 μονάδων, ενώ ακόμα και ο χρυσός, παρότι θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσεων, χάνει 1,5% και τιμάται 1855 δολάρια ανά ουγγιά.

Είχαν προηγηθεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως της Φραγκφούρτης, που «έγραψε» απώλειες 2,15% , ενώ το γαλλικό χρηματιστήριο έχασε 2,75%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει απώλειες 13,59% το τελευταίο εξάμηνο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε σήμερα Δευτέρα την έκτη συνεχόμενη καθοδική συνεδρίασή του, πέφτοντας και από τις 860 μονάδες, στις 859,18, με ημερήσιες απώλειες 0,87%.

Κάτω πετρέλαιο και αέριο

Μεγάλη ποσοστιαία πτώση των τιμών καταγράφεται για πετρέλαιο και φυσικό αέριο , ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά: το Brent χάνει 6% , παραμένοντας ωστόσο στο επίπεδο των 105 δολαρίων ανά βαρέλι και το αέριο κατέγραψε απώλειες 7,7% , χωρίς πάντως να πέσει από τα 93,9 δολάρια ανά MWh. O κυριότερος λόγος της σχετικής μείωσης των τιμών είναι ο φόβος της ύφεσης, σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και ακόμα πιο υψηλού πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα