Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

από fimotro

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει και τι καταργεί η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς οι ομογενείς

Σήμερα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα και στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου. Η έγκρισή του απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Το νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων καθώς το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του.

Η πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ το 2021 και πιθανότατα θα επαναθέσει σε δημόσια διαβούλευση σήμερα έχει ως εξής:

Εως τις 17 Ιουλίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί εως το τέλος του μήνα και εφόσον λάβει την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία θα καταργηθούν οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού που ορίζουν ότι οι εκλογείς πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Τι ψήφισαν οι Έλληνες του Εξωτερικού

Η ύπαρξη των συγκεκριμένων κριτηρίων απέδειξαν στην πράξη ότι λειτουργούν ως «κόφτες» καθώς στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις – Μαϊου και Ιουνίου – γράφτηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους λιγότεροι από 26.000 Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, για τις εκλογές του Μαϊου γράφτηκαν 22.825 εκλογείς και η συμμετοχή ανήλθε σε 79,64%. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων του εξωτερικού (20.000) ψήφισε σε εκλογικά τμήματα της Ευρώπης. Συνολικά η ΝΔ συγκέντρωσε 42,62%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,04%, το ΜεΡΑ25 11,07%, το ΚΚΕ 10,73%, το ΠΑΣΟΚ 6,72%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,36%, η Νίκη 1,5% και η Ελληνική Λύση 0,87% Στις εκλογές του Ιουνίου γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 25.610 εκλογείς και η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 67,81%. Η ΝΔ συγκέντρωσε 43,23%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,61%, το ΜεΡΑ25 12,01%, το ΚΚΕ 11,92%, το ΠΑΣΟΚ 6,91%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,86%, η Νίκη 2,16%, η Ελληνική Λύση 0,94% ενώ οι Σπαρτιάτες δεν πήραν καμία ψήφο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα