20 Απριλίου 2024 / 3:20 πμ
20 Απριλίου 2024 / 3:20 πμ

Σχολεία: Η τάξη στην εποχή του κορωνοϊού

από fimotro

Πώς θα κάθονται οι μαθητές, τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται

Τοποθέτηση μαθητών σε ζιγκ ζαγκ μέσα στην τάξη, απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα στα διαλείμματα και σταδιακή είσοδος και έξοδος μαθητών στα σχολεία περιλαμβάνουν οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς διευθυντές και εκπαιδευτικούς για την επαναλειτουργία των σχολείων από τις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελπίδας Οικονομίδη στον Ελεύθερο Τύπο, η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες γίνεται υπό αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν επιτρέπουν συνωστισμό και υπαγορεύουν τήρηση των οδηγιών υγιεινής των χεριών. Οι τάξεις θα αναμορφωθούν, το προαύλιο θα «χωριστεί» σε μέρη ώστε να μην έρχονται όλοι οι μαθητές σε επαφή, ενώ ακόμα και την ώρα του παιχνιδιού θα μπουν αυστηροί όροι.

Ποιες είναι οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας:

– Τα τμήματα χωρίζονται σε δύο ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών. Το υπουργείο Παιδείας προτείνει τη ζιγκ ζαγκ τοποθέτηση των μαθητών ανά θρανίο ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη απόσταση και να βρίσκονται εντός της αίθουσας 15 μαθητές, ορίζει όμως ότι σε περίπτωση που η αίθουσα είναι μικρή και δεν καλύπτει τα παραπάνω κριτήρια, γίνεται περαιτέρω διαχωρισμός του τμήματος. Οι μαθητές προτείνεται να χωριστούν ανά αλφαβητική σειρά.

– Το πρακτικό μάθημα «Εργαστήρια Πληροφορικής» πραγματοποιείται με κάλυψη των πληκτρολογίων με μεμβράνη οικιακής χρήσεως, η οποία αφαιρείται με την εναλλαγή κάθε χρήστη.

– Στην παράλληλη διδασκαλία ορίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό. Σημειώνεται ότι η σύσταση για μαθητές και εκπαιδευτικούς εντός της τάξης κάνει λόγο για προαιρετική χρήση μάσκας.

– Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, εφόσον τα τμήματα Προσανατολισμού είναι κάτω των 15 ατόμων (σ.σ.: αφορά περίπου το 66% των Γενικών Λυκείων) δίνεται η δυνατότητα να κάνουν μαθήματα ακόμα και κάθε μέρα. Δηλαδή, οι μαθητές θα χωριστούν σε τμήματα εκ περιτροπής (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή ή Τρίτη-Πέμπτη), όμως ακόμα κι αν δεν είναι η μέρα τους να πάνε σχολείο, μπορούν να πάνε να παρακολουθήσουν το μάθημα κατεύθυνσης, εφόσον δεν ξεπερνάνε συνολικά οι μαθητές τα 15 άτομα. Οι εκπαιδευτικοί θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα και θα ενημερώσουν τους μαθητές για το αν θα τους δοθεί αυτή η προαιρετική δυνατότητα.

– Μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών.

– Οι μαθητές μπαίνουν και βγαίνουν σταδιακά στο σχολείο, στο προαύλιο και την τάξη, ενώ ορίζεται διαφορετικός χώρος για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.

– Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ.

– Τα διαλείμματα ορίζονται στα 15 λεπτά το καθένα ώστε να αερίζονται οι σχολικές τάξεις κατά τη διάρκεια που γίνονται. Ανάμεσά τους προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες των 45 λεπτών η καθεμία.

– Εκτός από τους μαθητές, οι απαραίτητες αποστάσεις θα πρέπει να τηρούνται και από τους καθηγητές. Στην αίθουσα διδασκαλίας θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ διευθυντής και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης.

Επιβεβαίωση αίτησης Πανελλαδικών

Μέχρι και την Πέμπτη 14 Μαΐου οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν στο λύκειό τους για να επιβεβαιώσουν και να υπογράψουν την αίτηση-δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος, όμως, με το κλείσιμο των σχολείων, οι υποψήφιοι δεν πήγαιναν τους προηγούμενους μήνες στο σχολείο ώστε να  ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι ή να εξουσιοδοτήσουν εκπρόσωπο που θα ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων τους, θα υπογράψει δύο αντίγραφα και θα παραλάβει το ένα, το οποίο θα φυλάξουν μέχρι το τέλος των εξετάσεων. Αν ο υποψήφιος δεν προσέλθει, δεν θα ληφθεί υπ’ όψιν η αίτηση-δήλωσή του.

Τεχνολογικός εξοπλισμός στα σχολεία

Τρίτο κύμα τεχνολογικού εξοπλισμού υπήρξε στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας ύστερα από δωρεές αξίας 645.000 ευρώ. Ειδικότερα, δόθηκαν 3.070 συσκευές τάμπλετ και 80 φορητοί υπολογιστές. Συνολικά, έχουν δοθεί 18.270 τάμπλετ και 2.280 λάπτοπ με το συνολικό ύψος των δωρεών να φτάνει τα 3.125.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα