Σχοινάς: ο Φον ντερ Λάιεν έδειξε περηφάνια απέναντι σε δύο καθήμενους κυρίους

από fimotro

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε τη στάση Ερντογάν εις βάρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως δεν κέρδισε η Τουρκία, αλλά η Ευρώπη.

«Μπορεί να είναι 1,65 στο ύψος, αλλά πιστεύω ότι δεν θα ξεχάσει κανείς στον κόσμο το κουράγιο της, την περηφάνια με την οποία στάθηκε απέναντι σε δύο, επαναλαμβάνω σε δύο καθήμενους κυρίους. Δεν υπάρχει πιο απτό χαρακτηριστικό δείγμα προάσπισης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αυτό που έκανε η Ούρσουλα αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα». Αυτό επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέπτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, αναφερόμενος στην αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα.

Εξήρε τη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτήθηκε για το «sofagate» και, απαντώντας, εξήρε τη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Από τα τρία πρόσωπα που βρίσκονταν στη συνάντηση αυτή, η μόνη η οποία έμεινε να συμβολίζει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τις ευρωπαϊκές αξίες ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πιστεύω ότι φτάνουμε στο σημείο όπου στην Ευρώπη χρειαζόμαστε και λίγα σύμβολα. Νομίζω ότι έχουμε πολλές πολιτικές, πολλή τεχνοκρατία, πολλές δομές. Η Ευρώπη θέλει σύμβολα και δεν υπάρχει ωραιότερο σύμβολο για το τι πιστεύουμε από αυτό που κατάφερε να περάσει με την περήφανη στάση της η πρόεδρος της Επιτροπής».

«Ας είναι αυτό, το τέλος των φθηνών επιθέσεων στην Ευρώπη»

«Υπάρχουν πολλοί μέσα και έξω από την Ευρώπη που πιστεύουν κάπου μέσα τους ότι μειώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δουλεύει για το κοινό συμφέρον όλων, πετυχαίνουν να ανέβουν οι ίδιοι είτε ως κράτη – μέλη είτε ως εχθροί της Ευρώπης. Δηλαδή πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνεται λίγο ο αποδιοπομπαίος τράγος ή ο σάκος του μποξ. Πιστεύω ότι αυτό τώρα πρέπει να σταματήσει. Ειδικά όταν η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη σε τέτοιες απειλές, σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις, όπου αν χρειάζεται να μπει κάποιος μπροστά, όπως μπήκε η Επιτροπή με τη μαζική αγορά εμβολίων, με αυτό το κολοσσιαίο Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα δεν είναι λίγο φθηνό να βάλλεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μην έχει μια καρέκλα να καθίσει η πρόεδρός της; Να γίνεται στόχος άδικων επιθέσεων εδώ και εκεί; Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ας είναι αυτό το απαράδεκτο γεγονός της Άγκυρας, το τέλος αυτών των τακτικών, των φθηνών επιθέσεων στην Ευρώπη», προσέθεσε ο κ. Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει τη στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η στάση της Ούρσουλα, εκεί όρθια για δύο λεπτά, είναι ελπίδα για το μέλλον»

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξης πως δεν πιστεύει ότι «αυτό το θλιβερό γεγονός της Άγκυρας αποδεικνύει την αδυναμία ή τη χρεοκοπία της Ευρώπης», αλλά ότι «αντίθετα τόνωσε τον ευρωπαϊσμό της κοινής γνώμης. Το ότι η κοινή γνώμη αντέδρασε ομόθυμα και με τέτοια δύναμη, είναι η καλύτερη απάντηση στους αυταρχικούς ηγέτες». Και επισήμανε εμφατικά το εξής: «Η στάση της Ούρσουλα, εκεί όρθια για δύο λεπτά, η πολύ αξιοπρεπής και περήφανη στάση είναι ελπίδα για το μέλλον. Και ο δρόμος είναι αυτός, να σταθούμε απέναντι στον αυταρχισμό, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας. Εγώ νομίζω ότι εκείνη η εικόνα ήταν πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, για ώρες μετά, και το ποιος κέρδισε είναι σαφές. Δεν κέρδισε η Τουρκία, η Ευρώπη κέρδισε».

«Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο Μάριο Ντράγκι βρήκε τη σωστή στιγμή για να εκφράσει το κοινό αίσθημα, δηλαδή είπε με λόγια αυτό που η Ούρσουλα είπε με τη στάση της. Αν δείτε λίγο ψύχραιμα την ποιότητα της δημοκρατίας έξω από τα σύνορα της Ευρώπης, αν δείτε με τι είδους ηγεσίες έχουμε να κάνουμε, θα δείτε ότι δεν έχουμε και πάρα πολλούς διεθνείς συνομιλητές που να έχουν τη δημοκρατική ποιότητα και τα στάνταρ δημοκρατίας που έχουμε εμείς», προέταξε για την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα