Σχέδιο για “bad bank” ετοιμάζει η ΕΚΤ

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ένα σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν κόκκινα δάνεια που δυνητικά μπορεί να φτάσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, καταρτίζουν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δυο πηγές με γνώση του θέματος.

Το εγχείρημα, που έρχεται την ώρα που η Ευρώπη κινητοποιεί τρισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής, στόχο έχει να προστατέψει τις εμπορικές τράπεζες από μια δεύτερη επίπτωση της κρίσης, στην περίπτωση που η αυξανόμενη ανεργία «πνίξει» τα έσοδα που απαιτούνται για την απολήρωμή δανείων.

Η μια πηγή που γνωρίζει το σχέδιο δήλωσε στο Reuters πως η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει task force, η οποία θα εξετάσει την ιδέα μιας «bad bank», στην οποία θα «αποθηκεύονται» τα απλήρωτα χρέη σε ευρώ,σημειώνοντας πως οι εργασίες επί του σχεδίου αυτού έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το ύψος του χρέους στην ευρωζώνη που θεωρείται απίθανο να αποπληρωθεί εξ ολοκλήρου ποτέ, ήδη ξεπερνάει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, περιλαμβανομένων χρεών από πιστωτικές κάρτες, δάνεια για αγορά αυτοκινήτου και στεγαστικά δάνεια.

Αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς η επιδημία της Covid-19 πιέζει τους δανειολήπτες και θα μπορούσε να διπλασιαστεί, φτάνοντας το ένα τρισ. ευρώ, επιβαρύνοντας τις ήδη εύθραυστες τράπεζες και δημιουργώντας πρόβλημα στον νέο δανεισμό, ανέφεραν πηγές με γνώση των σχεδίων της ΕΚΤ.

Η μια εκ των πηγών ανέφερε πως ενώ η ιδέα μιας bad bank της ευρωζώνης συζητήθηκε και μπήκε στο συρτάρι προ διετίας, η ΕΚΤ, υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ, τις τελευταίες εβδομάδες είχε διαβουλεύσεις με τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΕ για ένα τέτοιο σχέδιο.

Ένα από τα σχέδια που βρίσκονται υπό συζήτηση,  θα περιελάμβανε και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ως εγγυητή της bad bank, σύμφωνα με τις πηγές.

Η band bank στη συνέχεια θα εξέδιδε ομόλογα που θα αγόραζαν οι εμπορικές τράπεζες με αντάλλαγμα χαρτοφυλάκια απλήρωτων δανείων, εξουδετερώνοντας έτσι το σοκ από την πανδημία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι τράπεζες στη συνέχεια θα «φόρτωναν» τα ομόλογα αυτά στην ΕΚΤ ως εγγύηση για χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, ανέφερε η πηγή.

Η δεύτερη πηγή σημείωσε πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες θα καλούνταν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν το πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα