Ολοταχώς βαδίζουμε προς αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας κατά τους δύο επόμενους μήνες, κάτι που ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενο με δεδομένο το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου μέσα στον Ιανουάριο, αλλά πλέον του προγραμματισμένου ανοίγματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τον Φεβρουάριο. Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ βρισκόμασταν στα 500 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, από εκείνο το σημείο και μετά, σημειώθηκε μία αύξηση και αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του μήνα να φτάσουμε τα 670 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων να αγγίξει τα 800. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες μέρες από την επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων και λιανεμπορίου η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει το 30%.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι δημοτικά σχολεία και λιανεμπορίου θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επαναλειτουργήσει από το Φεβρουάριο η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί, ότι στο τέλος του ερχόμενου μήνα τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα 950-1.000 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.

1.700 κρούσματα την ημέρα τον Μάρτιο

Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον Μάρτιο, με δεδομένη και την περαιτέρω διασπορά του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους στη χώρα μας, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Μάλιστα, αν δε ληφθούν μέτρα, ώστε να σπάσουν από την αρχή οι αλυσίδες μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, τον Απρίλιο και τον Μάιο αναμένεται να γίνει… χαμός, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Αυτήν τη στιγμή η περίοδος που διανύουμε, αναφορικά με τον κορονοϊό, μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχη με αυτήν του δεύτερου δεκαημέρου του περασμένου Οκτωβρίου. Είναι δεδομένο ότι θα φτάναμε στο τέλος του Ιανουαρίου τα 2.000 ημερήσια κρούσματα, αν ανοίγαμε μαζί Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και λιανεμπόριο. Πολύ καλά κάναμε και δεν το πράξαμε, με αποτέλεσμα να γλυτώσουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα