Ρωσία: Εκπνέει η προθεσμία για πληρωμές ομολόγων – Η στάση των ΗΠΑ

από fimotro

Όλο και πιο κοντά στη στάση πληρωμών (default) βρίσκεται η Ρωσία, καθώς η προθεσμία για πληρωμές δύο ομολόγων εκπνέει σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν τη Ρωσία πιο κοντά στο χείλος μιας ιστορικής χρεοκοπίας την Τετάρτη, μη επεκτείνοντας την άδειά της να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία χρειάζεται να πληρώσει σήμερα δύο δόσεις ομολόγων, η μία σε δολάρια (71,25 εκατομμύρια) και η άλλη σε ευρώ (26,5 εκατομμύρια). Η αρμόδια αρχή της χώρας είχε ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες πληρωμής από την προηγούμενη εβδομάδα για να προλάβει την προθεσμία, προτού οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην προαναφερθείσα κίνησή τους.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να θεωρήσει ότι οι υποχρεώσεις του έχουν ολοκληρωθεί μετά την κατάθεση της πληρωμής. Ωστόσο, προς το παρόν, οι πιστωτές δεν έχουν δει ακόμα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η Ρωσία διαθέτει μια περίοδο χάριτος ενός μήνα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Μπορεί για σήμερα η Μόσχα να γλιτώσει την πτώχευση, ωστόσο και άλλες πληρωμές ομολόγων πλησιάζουν (στις 23 και 24 Ιουνίου). Έτσι, πολύ σύντομα ίσως δούμε την πρώτη χώρα που οδηγείται σε πτώχευση χωρίς τη θέλησή της, όχι επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει, αλλά λόγω διεθνών κυρώσεων.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει ελάχιστο αντίκτυπο στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία από μια πιθανή χρεοκοπία του χρέους της Ρωσίας, καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην παρατείνει την παραίτηση που επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ.

«Αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ελάχιστος, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει ήδη απομονωθεί οικονομικά», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα