Αύξηση 55% σημειώνουν οι τιμές της ενέργειας στην χονδρική αγορά, σε σχέση με τον Οκτώβριο και παρά την μικρή υποχώρηση που κατέγραψε στο τέλος της εβδομάδας, η μέση τιμή της μεγαβατώρας για τον Νοέμβριο έσπασε το φράγμα των 200 ευρώ, με μέγιστη τιμή τα 229,84 ευρώ αυτή την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Μάλιστα, στα μέσα του Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στις 14/11, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν η έβδομη ακριβότερη στην Ευρώπη, μετά την Αλ§βανία, το Κόσοβο, την Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, οι οποίες έφτασαν κοντά στα 400 ευρώ/MWh.
Ώθηση στην άνοδο έδωσε το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά TTF, το οποίο ανέβηκε στα 45,89 ευρώ/MWh, με αύξηση 41,7% από την αρχή του 2024, αλλά και οι χαμηλές αποδόσεις στις ΑΠΕ.
Περιγράφοντας το φαινόμενο ο υπουργός Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης παρομοίασε την κατάσταση με την κρίση του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης και τόνισε πως ο Νοέμβριος ήταν δύσκολος από την αρχή του, με αδύναμες αποδόσεις στα αιολικά πάρκα, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές στη Βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό η άνοδος των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ Βορειοδυτικής Ευρώπης, που έχει την πυρηνική παραγωγή, αλλά και την υψηλή αιολική παραγωγή με την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επίσης υπάρχει ο αλγόριθμος που δεν επιτρέπει τη μεγιστοποίηση των καλωδίων, ενώ υπάρχει και το οριακό φαινόμενο της Ουκρανίας, που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση.
Γιατί ζητάει ευρωπαϊκή παρέμβαση η Ελλάδα
Ως απάντηση στις αναμενόμενες αυξήσεις τιμών στα τιμολόγια ρεύματος του Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει τις επιδοτήσεις ή ακόμα και την επαναφορά του πλαφόν στη χονδρική ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο του καλοκαιριού, η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη εισφορά στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ήταν κάθετος πως οι αυξήσεις δεν θα φτάσουν στον καταναλωτή.
Παράλληλα, υπενθύμισε την παρέμβαση της Ελλάδα, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μπακού στο πλαίσιο της συνόδου COP29.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις 22 Νοεμβρίου θα υπάρξει νέα συζήτηση για το θέμα, καθώς οι τιμές αυτή τη στιγμή «είναι παράλογες και δεν γίνονται αποδεκτά τέτοια φαινόμενα».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι περιφερειακές ενεργειακές κρίσεις έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά, δηλαδή θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, λόγω της ανεπάρκειας διασυνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη.
Επομένως, θέλει να παγιωθεί αυτός ο μηχανισμός, δηλαδή να βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή, ώστε να ενεργοποιείται σε περιόδους απότομων εκτινάξεων των αγορών, όπως αυτή που καταγράφεται αυτές τις ημέρες.
Πόσο θα πληρώσουν οι καταναλωτές
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις αγοράς, αν δεν ληφθούν μέτρα ή δεν αλλάξει η πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο.
Μάλιστα, με βάση τις τρέχουσες τιμές χονδρικής πιθανή είναι μια αύξηση κοντά στο 30% στην μέση τιμή της κιλοβατώρας. Αυτό σημαίνει πως η μέση τιμή για τα πράσινα τιμολόγια του επόμενου μήνα θα είναι πάνω από 18 λεπτά του ευρώ, σε σχέση με τα 14 λεπτά/KWh του Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση στη μέση χονδρεμπορική τιμή για το διάστημα 1 – 13 Νοεμβρίου φτάνει το 44%, συγκριτικά με την μέση τιμή του Οκτωβρίου.