18 Απριλίου 2024 / 11:59 μμ
18 Απριλίου 2024 / 11:59 μμ

Ρεύμα και πετρέλαιο καίνε αγρότες και κτηνοτρόφους

από fimotro

«Φωτιά» στο εισόδημα αγροτών – κτηνοτρόφων βάζει το αυξημένο κόστος ενέργειας, με αυξήσεις 30-60%, ακόμη και 100% στους λογαριασμούς ρεύματος με την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, και ως 30-40% στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος ενέργειας και λιπαντικών αυξήθηκε κατά 34,3% τον Οκτώβριο του 2021 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ωθώντας σε αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής (δείκτης τιμών εισροών στη γεωργία – κτηνοτροφία) κατά 14,6%. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι ζωοτροφές κατά 13,6%, τα λιπάσματα κατά 13,4% και τα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες κατά 12,6%.

Αυξητική λόγω του ράλι στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι η τάση και στις τιμές των αγροτικών μηχανημάτων (4,7-4,9%) καθώς και στα γεωργικά κτίρια (4,7%).

Βαμβάκι – δημητριακά – ελαιόλαδο οδηγούν ψηλότερα το αγροτικό εισόδημα

Αυξητική είναι η τάση, όμως, και στο αγροτικό εισόδημα (δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία και κτηνοτροφία). Την αύξηση «οδηγούν» τα κτηνοτροφικά φυτά, και κυρίως το βαμβάκι, με 40,1% (σε ετήσια βάση), τα δημητριακά και οι σπόροι με 34,5% και το ελαιόλαδο με 24,7%. Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως οι πατάτες με 13,6%, τα κτηνοτροφικά φυτά με 9,2%, τα λαχανικά-κηπευτικά με 8%. Αντίθετα, στο κρέας όπως και τα φρούτα η αύξηση είναι ήπια, 2% και 1,6% αντίστοιχα, ενώ η τιμή του κρασιού παραμένει σταθερή (0,3%).

Εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά

Η ρήτρα αναπροσαρμογής άρχισε να εφαρμόζεται στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος από τις 5 Αυγούστου 2021 αντικαθιστώντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας με βάση το CO2 και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η ρήτρα αναπροσαρμογής βασίζεται στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ), η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, έχει τετραπλασιασθεί από τα 52,62 ευρώ ανά MWh τον Ιανουάριο 2021 στα 198,32 ευρώ ανά MWh τον Οκτώβριο 2021.

Οι λογαριασμοί που φθάνουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από το φθινόπωρο είναι σημαντικά αυξημένοι, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, παρ’ όλο που από τον Αύγουστο οι αρδευτικές ανάγκες (το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας καταναλώνεται στην άρδευση) είναι μειωμένες συγκριτικά με Ιούνιο και Ιούλιο. Συνεπώς, εκτιμούν ότι εφ’ όσον συνεχιστεί το ράλι στις τιμές ενέργειας, τότε οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι ακόμη πιο «φουσκωμένοι» τη νέα χρονιά και ζητούν να στηριχτούν έμπρακτα από την κυβέρνηση.

Μαξ. Χαρακόπουλος: Οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Στο τέλος μιας ομολογουμένως δύσκολης χρονιάς όπου τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (παγετούς, καύσωνες, βροχοπτώσεις κ.α.) οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια που διαπιστώνουν οι αγρότες προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Πλέον, στα χωριά μιλούν για εκτίναξη του κόστους παραγωγής και εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις».

Ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι «αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να συμπιεστεί η συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία θέτει σε επισφάλεια την αγροτική παραγωγή στη χώρα. Όπως τονίζουν, οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της επέλασης του Covid θα πρέπει να οδηγήσουν στην αναγνώριση της αξίας της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στην ενδυνάμωσή της με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα