25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Reuters: Στο στόχαστρο διπλωματών η επιλογή του Τσούνη

από fimotro

Πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες, που επικαλείται το Reuters, επέκριναν την επιλογή του ξενοδόχου Γιώργου Τσούνη για πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η έλλειψη προετοιμασίας του όταν προτάθηκε για πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νορβηγία το 2014 έδειξε ότι ήταν ακατάλληλος να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εξωτερικό.

Η πρακτική των ΗΠΑ να βαφτίζει πρέσβεις δωρητές με μικρή ή καθόλου διπλωματική εμπειρία έχει σχολιαστεί αρνητικά από ξένους αξιωματούχους ενώ πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες σημειώνουν ότι η άγνοια του Τσούνης για τη Νορβηγία όταν κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας το 2014 έδειξε ότι δεν του αξίζει δεύτερος ευκαιρία.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι ο Τσούνης ήταν κατάλληλος για να ηγηθεί της πρεσβείας στην Ελλάδα, τονίζοντας την ευχέρεια του στα ελληνικά και τη συμμετοχή του σε ελληνοαμερικανικές οργανώσεις.

Ο Τσούνης, ο οποίος έχει κάνει δωρεά σε πολλούς Δημοκρατικούς, αλλά δίνει και σε Ρεπουμπλικάνους, αποσύρθηκε από τη Νορβηγία μετά από σκληρή κριτική που δέχθηκε.

«Κάποιοι χαρακτήρισαν τις ακροάσεις του 2014 τις πιο ντροπιαστικές στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο Chas Freeman, συνταξιούχος διπλωμάτης, πρώην πρέσβης στη Σαουδική Αραβία, επικεφαλής αμερικανικός διερμηνέας όταν ο Richard Nixon επισκέφθηκε την Κίνα το 1972 και συγγραφέας της καταχώρησης της Encyclopedia Britannica για τη διπλωματία.

Το 2014, ο Tσούνης αναφέρθηκε στη Νορβηγία σαν να είχε πρόεδρο και πρότεινε ότι το Κόμμα της Προόδου ήταν μεταξύ “περιθωριακών στοιχείων” που “εκτόξευσαν το μίσος τους” και επικρίθηκε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας όταν ήταν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

“Μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα και είναι μέλος πολλών ελληνικών οργανώσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ταιριάζει πολύ”, δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η ελληνική γλώσσα ήταν η πρώτη γλώσσα του Τσούνη.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο πρόεδρος και ο Τσούνης γνωρίζονται μεταξύ τους εδώ και δύο δεκαετίες, συναντήθηκαν για πρώτη φορά όταν ο Μπάιντεν προήδρευσε της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και είχαν εκτενείς συνομιλίες σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την περιοχή.

Ο Μπομπ Σέρμαν,  πρέσβης στην Πορτογαλία στη διοίκηση Ομπάμα, γνώρισε τον Τσούνης όταν εκπαιδεύονταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για υποψήφιοι πρέσβεις, μίλησε πολύ για αυτόν.

“Έχει μυαλό πρώτης κατηγορίας. Έχει φοβερές αναλυτικές ικανότητες και έχει διάθεση διπλωμάτη”, είπε ο Σέρμαν.

Ερωτηθείς για την ακρόαση το 2014, ο Sherman απάντησε: «Είχε άσχημη μέρα και είχε μια κακή μέρα σε μια πολύ δημόσια σκηνή. Αλλά αυτό δεν αφορά τη Νορβηγία. Πρόκειται για κάτι που έχει βαθιές ρίζες μέσα του, που γνωρίζει μέσα του και έξω, και αυτή είναι η χώρα της Ελλάδας, η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα».

Εάν επιβεβαιωθεί, ο Τσούνης θα είναι ο πρώτος διορισμένος που δεν έχει καριέρα για να υπηρετήσει ως πρέσβης στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Επτά από τους οκτώ τελευταίους πρέσβεις ήταν αξιωματικοί ξένων υπηρεσιών σταδιοδρομίας, ενώ ένας ήταν δημόσιος υπάλληλος.

“Εκτός από την ελληνική του κληρονομιά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι είναι πιο κατάλληλος να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αθήνα από ό, τι στο Όσλο”, δήλωσε ο Freeman στο Reuters, λέγοντας ότι η ελληνική πολιτική επηρεάζει την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Ισραήλ, και μεταξύ άλλων θεμάτων.

«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντάλλαγμα σε χρηματοδότες ή ως χώρος εκπαίδευσης για αρχάριους διπλωμάτες, ακόμα λιγότερο ανίκανους ερασιτέχνες», πρόσθεσε.

Ο Ρίτσαρντ Μπάουσερ, ένας συνταξιούχος διπλωμάτης σταδιοδρομίας που διετέλεσε βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβης στην Κύπρο, γενικός πρόξενος στο Χονγκ Κονγκ και ο μακροβιότερος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επικεντρώθηκε στην έλλειψη προετοιμασίας του Τσούνης το 2014.

“Το ζήτημα δεν είναι καριερίστας έναντι πολιτικού. Είναι ικανός έναντι μη ικανού”, δήλωσε ο Μπάουσερ στο Reuters.

“Η μη εκτέλεση των καθηκόντων σου είναι ασυγχώρητη και ασέβεια για τη Γερουσία των ΗΠΑ. Η εκπροσώπηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι πολύ σημαντική “, πρόσθεσε.

Ο πρώην Αμερικανός γερουσιαστής Αλ Φράνκεν της Μινεσότα, ο οποίος αντιτάχθηκε στην επιλογή του Τσούνης να ηγηθεί της αμερικανικής πρεσβείας στο Όσλο, με ξεκάθαρη ειρωνεία σχολίασε: «Λοιπόν, θα υποψιαζόμουν ότι ξέρει περισσότερα για την Ελλάδα από ό, τι για τη Νορβηγία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα