Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συμφώνησαν ευρέως την Πέμπτη πως το επόμενο βήμα τους θα είναι να ελαττώσουν τις αγορές ομολόγων, ενώ συζήτησαν τέσσερις επιλογές, σύμφωνα με δύο πηγές του Reuters με άμεση γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αυτά τα πρόσωπα, οι πιθανότητες που συζητήθηκαν από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας περιλαμβάνουν -αν και δεν περιορίζονται σε αυτές τις επιλογές- τη μείωση των αγορών σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα ή σε 20 δισ. ευρώ, με πιθανή παράταση του QE για διάστημα έξι ή εννέα μηνών.

Επιπλέον, οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει τη στήριξη μιας ευρείας συναίνεσης, πρόσθεσαν οι πηγές, πράγμα που υπονοεί πως οι φορείς χάραξης πολιτικής θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη των αντιρρήσεων που εκφράστηκαν έπειτα από προηγούμενες αποφάσεις, όταν οι κινήσεις της ΕΚΤ επικρίθηκαν από εθνικές κεντρικές τράπεζες μέχρι και το εκτελεστικό της συμβούλιο.

Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, διευκρινίζει το πρακτορείο.

Η επιφυλακτική προσέγγιση της ΕΚΤ αυξάνει τις πιθανότητες η κεντρική τράπεζα να επιλέξει τη σταδιακή κατάργηση της πολιτικής χαλάρωσης, με πολύ αργούς ρυθμούς την επόμενη χρονιά, παρά τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις ανησυχίες για φούσκες στις αγορές ακινήτων πλούσιων χωρών όπως η Γερμανία.

Όπως επισημαίνουν οι πηγές, οι φορείς χάραξης πολιτικής συμφώνησαν επιπλέον ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πριν λάβουν τέλος οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που δείχνει από μόνο του πως τυχόν παράταση στο πρόγραμμα ταυτόχρονα θα αναβάλει και την πρώτη άνοδο επιτοκίων, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα