Ράικου κατά Παπαγγελόπουλου: Η συμπεριφορά του ήταν εκβιαστική, έδινε δημοσιεύματα σε ΜΜΕ

από fimotro

Βαριές κατηγορίες για τον κατηγορούμενο από την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας

Για παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τη θέση του ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης έκανε λόγο η Ελένη Ράικου.

Η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προσπαθούσε να τη χειραγωγεί μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων ενώ υποστήριξε πως η ίδια κοιτούσε να «τηρεί ισορροπίες».

Η κα Ράικου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τον είχαμε ανάγκη ως γραφείο. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να τον παραπληροφορώ» είπε και συμπλήρωσε: «Από τον Ιανουάριο του 2017 άρχισε να γίνεται πιο πιεστικός και φορτικός και η συμπεριφορά του ήταν εκβιαστική. Προτίμησα να επισπεύσω την παραίτηση μου για να ησυχάσω».

«Ο κατηγορούμενος λέει ότι ξυπνήσαμε τέσσερις ανώτατοι εισαγγελείς που δεν έχουμε σχέση μεταξύ μας να τον καταγγείλουμε;» αναρωτήθηκε με την πρόεδρο να σχολιάζει: «Στηρίζατε ένα αφήγημα, όπως το λένε οι πολιτικοί, περί σκευωρίας. Δεν σας κατέκρινα… Το μόνο κοινό , όχι κοινή απόφαση..».

Η μάρτυρας σημείωσε πως δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους καταγγέλλοντες ενώ αναφερόμενη στη σχέση της με τον κατηγορούμενο υποστήριξε πως ήταν φιλική. Μάλιστα, μιλώντας για την περίοδο που ήταν Προϊστάμενος στην εισαγγελία Πρωτοδικών σημείωσε πως τις σοβαρές υποθέσεις τότε τις χειριζόταν η συγκατηγορούμενη του Ελένη Τουλουπάκη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η μάρτυρας επανέλαβε πως την επίμαχη περίοδο δεν απολάμβανε θεσμικής προστασίας και αναφέρθηκε στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. «Αισθανόμουν ότι είχε κομματική ταυτότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εν ενέργεια εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως στην κατάθεση της στο Άρειο Πάγο, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis, δεν αναφέρθηκε σε προσπάθεια παρέμβασης του πρώην υπουργού σε άλλες υποθέσεις καθώς δεν ρωτήθηκε. «Δεν με ρώτησε για άλλες υποθέσεις αλλά αποκλειστικά και μόνο για την Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια εξήγησε πώς μετά την πολύωρη κατάθεση της επέστρεψε στον Άρειο Πάγο και «αποκάλυψε» ποιος είναι ο Ρασπούτιν .

Πρόεδρος : Καταγγείλατε κάποιες παρεμβάσεις ;

Μάρτυρας : Δεν με ρώτησε για οποιεσδήποτε άλλες… Όταν γύρισα ανέφερα ποιος ήταν ο Ρασπούτιν, προσωνύμιο που εγώ είχα δημοσιοποιήσει. (…) Με κάλεσε ο κ. Σοφουλάκης, ας μη με καλούσε. Από την ώρα που πήγα θα έλεγα τι έχει γίνει.

Πρόεδρος: Μόνη σας το είπατε ποιος είναι

Μάρτυρας: Ήδη, είχα εκθέσει τα πραγματικά περιστατικά… Το είπα , δεν με ρώτησε.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, η οποία την διαδέχθηκε στην Εισαγγελία Διαθφοράς, ότι δεν έστειλε στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για τον τότε υπουργό Υγείας Παν. Κουρουμπλή, η μάρτυρας δεν επέρριψε ευθύνες στην κατηγορούμενη αναφέροντας: «Οι αναφορές δεν έκαναν λόγο σε συγκεκριμένο υπουργό. Δεν μπορούσαν να σταλούν στην λογική του αμελλητί. Ήθελαν ψάξιμο».

Ο Γ. Μαντζουράνης προσκομίζοντας στους δικαστές τις τρεις αναφορές που είχαν υποβάλει, με την ανάληψη των καθηκόντων της, στην Ελένη Τουλουπακη, τόνισε πως «ουδεμία νύξη κάνουν σε αυτές για τις αναφορές των βουλευτών ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας τις ενέργειες τους».

«Αφού δεν ενημερώθηκε από τους τρεις επίκουρους εισαγγελείς, να μυρίσει τα νύχια της η κ. Τουλουπακη για τις αναφορές και να τις στείλει στη Βουλή; ” είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

«Δεν γνωρίζω αν είχε ενημερωθεί ή όχι. Από το αρχείο φαίνεται ότι είχε συσχετιστεί με την υπόθεση της Novartis» ήταν η απάντηση της κ. Ράικου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα