Στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο
Στο 5,4 % μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα, από 6,5 τον Φεβρουάριο. Όπως αναφέρει η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο.
Η αποκλιμάκωση οφείλεται στην μείωση των τιμών της ενέργειας ενώ οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν την αυξητική τους τάση σε διψήφια ποσοστά.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 0,9% που ξεπέρασε ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών για 0,8%.
Σε επίπεδο έτους, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα από ό,τι έδειξε η μέτρηση, συγκεκριμένα στο 7,1%.
Σημειώνεται ότι η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού από το 8,5% στο 6,9% είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί όσο τηρεί σχετικά στοιχεία η Eurostat, από το 1991.
Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, οδηγός στην αύξηση του πληθωρισμού ήταν η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά στην οποία οι τιμές εκτινάχθηκαν με ρυθμό 15,4% τον Μάρτιο (από το +15% τον Φεβρουάριο), ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρουσίασαν ετήσια αύξηση 6,6% (από 6,8%). Ακολούθησε ο κλάδος των υπηρεσιών με αύξηση 5% (από 4,8%) ενώ αντίθετα οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,9% (μετά την αύξηση 13,9% του Φεβρουαρίου).
Ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Μάρτιο εμφανίστηκε στη Λετονία με 17,3%, ενώ στην Εσθονία κινήθηκε με 15,6%, στη Λιθουανία με 15,2% και στη Σλοβακία με 14,8%. Αντίθετα, ο χαμηλός ρυθμός καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο με 3% και μετά στην Ισπανία με 3,3%.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο μικρότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία με αύξηση 0,2% ενώ ο μεγαλύτερος ήταν στην Πορτογαλία με 2%. Στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.