Παντσέρι: Τι προβλέπεται στο μνημόνιο που υπέγραψε με τις βελγικές αρχές

από Philippos

Μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές αρχές υπέγραψε ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Ειδικότερα, η εισαγγελία αναφέρει: “Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη. Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

Αυτό αναφέρεται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι “ο Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:
– τον τρόπο λειτουργίας,

– τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,

– τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,

– τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,

– τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν”.

“Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, προφυλακισμένος για ακόμα δύο μήνες θα παραμείνει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Ο πολιτικός ,που κρατείται από τις 9 Δεκεμβρίου για το σκάνδαλο «Qatargate», απέσυρε την προσφυγή του κατά της προφυλάκισής του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, οπότε δεν παρέστη στην ακρόαση ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η ανακοίνωση έγινε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ενώπιον της αίθουσας του Συμβουλίου.

Πότε θα βρεθούν Καϊλή και Τζόρτζι στο δικαστήριο για το αίτημα αποφυλάκισης
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου 2023, το οποίο θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι η πρώην ευρωβουλευτής κρατείται στις βελγικές φυλακές εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, στο πλαίσιο ερευνών των βελγικών αρχών για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος ήταν το «δεξί χέρι» του Αντόνιο Παντσέρι βρέθηκε λίγες μέρες πριν ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου (Chambre du Conseil), προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχίσει την προφυλάκισή του για έναν επιπλέον μήνα, ή εάν θα έπρεπε να αποφυλακιστεί με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Το προδικαστικό συμβούλιο ωστόσο αναβλήθηκε για τις 26 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα