Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο πετρέλαιο και επιτόκια

από Philippos

Ο προβληματισμός κυριάρχησε εκ νέου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ολοκλήρωσαν με πτώση μία κατά τα λοιπά κερδοφόρα εβδομάδα, εξανεμίζοντας ταυτόχρονα την ευφορία από την απροσδόκητα καλή εικόνα του Νοεμβρίου. Οι προκλήσεις της οικονομίας είναι πολλές, σημαντικές και πέρα για πέρα πραγματικές και οι επενδυτές αντιδρούν άμεσα και με νευρικότητα σε κάθε είδηση, αποδεικνύοντας ότι στη παρούσα φάση δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

Υπό την μόνιμη απειλή της ύφεσης και του επίμονα υψηλού πληθωρσιμού, τα καλά νέα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα μάλλον δεν… χαροποίησαν τους επενδυτές, αφού εκτιμήθηκαν ως ένδειξη ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο. Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, η ανεργία παραμένει κοντά σε χαμηλό 50ετίας και αυτή η εικόνα ανθεκτικότητας «γεννά» ανησυχίες ότι η Fed ίσως προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κόντρα στο «σήμα» που εξέπεμψε ο Τζ. Πάουελ για μία ηπιότερη προσέγγιση από εδώ και στο εξής.

Την ίδια στιγμή, λίγο πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, έγινε γνωστό ότι βγήκε επιτέλους «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες που ορίζει το πλαφόν στο δια θαλάσσης ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, αίσθηση προκάλεσε το νέο «καμπανάκι» της Κριστίν Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό, που προειδοποίησε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει στον στόχο του 2%. Όπως υπογράμμισε, «Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε μια οικονομία περιορισμένης προσφοράς μπορεί να προκαλέσουν αυστηρότερη νομισματική σύσφιξη από ό,τι θα ήταν αναγκαίο».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε υποχωρώντας 0,15% στις 443,29 μονάδες, περιορίζοντας τις αρχικές του απώλειες. Τα ταμπλό γύριζαν «στο κόκκινο» με τον πετρελαϊκό κλάδο να ηγείται των απωλειών κατά 1,1%.

Ο γερμανικός DAX ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, κλείνοντας με κέρδη 0,27% στις 14.529,39 μονάδες. Απώλειες 0,17% για τον γαλλικό CAC στις 6.742,25 μονάδες και οριακά χαμηλότερα κατά 0,03% ο βρετανικός FTSE στις 7.556,23 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE έχασε 0,26% υποχωρώντας στις 24.621,72 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,3% κλείνοντας στις 8.382,6 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα