Πτώση 31,7% για το αμερικανικό ΑΕΠ το 2o τρίμηνο

από fimotro

Κατά 31,7% βυθίστηκε το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, καθώς η πανδημία προκάλεσε εκτεταμένα lockdown και αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το CNBC, oι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα φτάσει στο 32,5%, ενώ η πρώτη εκτίμησηπου είχε ανακοινωθεί στις 30 Ιουλίου έκανε λόγο για βουτιά 32,9% σε ετήσια βάση.

Συγκριτικά, στο χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 καταγράφηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%, το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν 10% «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Την κατάρρευση της οικονομίας έφερε η «βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών, που συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ταξίδια.

«Το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο οδήγησε σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Καθώς ήρθησαν οι περιορισμοί, η αρχική ανάκαμψη ήταν γρήγορη, αλλά θα παραμείνει μερική, εν μέσω επανεμφάνισης περιπτώσεων κορωνοϊού και φρένου στα σχέδια για restart», σημειώνουν οι οικονομολόγοι Andrew Husby, Eliza Winger και Yelena Shulyatyeva.

Ακόμη 1.000.000 νέοι άνεργοι την τελευταία εβδομάδα

Ελαφρώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι άνεργοι (1.006.000) καταγράφηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και αναμενόταν. Οπως μεταδίδει το CNBC, ο αριθμός τους είναι μειωμένος σε σύγκριση με το 1,106 εκατ. μία εβδομάδα πριν όταν και για 22η εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν αρκετά υψηλότερα από το ένα εκατομμύριο.

Η Wall Street παρακολουθεί επίσης τα δεδομένα για την ανεργία, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ένα νέο πακέτο κινήτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα