Πτηνοτρόφοι: Η ενέργεια προκαλεί αυξήσεις άνω του 8%

από fimotro

Νέο κύκλο ανατιμήσεων στα προϊόντα της πτηνοτροφίας, πέραν των αυξήσεων 6-8% που έχουν γίνει έως τώρα, προαναγγέλλει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), εάν δεν υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ενέργειας.

«Ο κλάδος της πτηνοτροφίας, μετά από όλες αυτές τις πιέσεις που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε σε ανατιμήσεις από 6 έως 8%, ενώ βάσει του κόστους θα έπρεπε να προβεί σε ανατιμήσεις άνω του 12%. Για να αποφύγουμε λοιπόν έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων, ο οποίος θα είναι και ανεξέλεγκτος, θεωρούμε επιβεβλημένη την ενίσχυση της ελληνικής πτηνοτροφίας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ, κ. Θάνος Αγγελάκης, σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμο Κεδίκογλου.

Οι δύο κρίσιμοι τομείς

Ο κ. Αγγελάκης εξηγεί ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας πλήττει την ελληνική πτηνοτροφία σε δύο κρίσιμους τομείς:

-«Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επιφέρει διπλασιασμο του κοστους στις Γενικές Βιομηχανικές Δαπάνες στις εκμεταλλεύσεις (πτηνοτροφεία) και στις επιχειρήσεις (πτηνοσφαγεία) του κλάδου, συνολικά.

-Κόστος θέρμανσης: Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας συνδυάζεται με παράλληλη αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος εκτροφής.

Καθότι πρόκειται για στεγαζόμενες μονάδες εκτροφής, οι οποίες, ως εντάσεως κεφαλαίου, εμφανίζουν σημαντικές ανάγκες σε θέρμανση κατά την περίοδο του χειμώνα, η αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων η οποία συμπαρασύρει και τα εναλλακτικά καύσιμα όπως π.χ. πέλλετ και υγραέριο, θα αυξήσει επιπλέον το κόστος εκτροφής, σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό – και δύσκολα διαχειρίσιμο για παραγωγούς και επιχειρήσεις».

Ενίσχυση παραγωγικών κλάδων αντί μεμονωμένης επιδοματικής πολιτικής

Aφού αναδεικνύει ότι, αθροιστικά, ο κλάδος έχει απορροφήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας Covid 19 και την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ζητεί «την ενίσχυση των σημαντικότερων παραγωγικών κλάδων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφία, ώστε τα μέτρα αυτά να έχουν πραγματικά θετικό αντίκτυπο στο καλάθι της νοικοκυράς και να στηρίξουν την κατανάλωση και συνολικά την ελληνική οικονομία.

Μία αύξηση της τιμής των βασικών προϊόντων διατροφής, εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, θα εκμηδενίσει την στήριξη προς τα νοικοκυριά, καθιστώντας μη λειτουργικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Η συνδυασμένη, από κοινού προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι η ενδεδειγμένη λύση έναντι της μεμονωμένης επιδοματικής πολιτικής, όπως διαπιστώσαμε όλοι στο πρόσφατο παρελθόν», επισημαίνει ο κ. Θ. Αγγελάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα