Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης 24 Μαρτίου 2021

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τροποποιήσεις της κύρωσης της σύμβασης που αφορά το Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών καθώς και τηης σύμβασης της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για τα ευρωπαϊκά Προγράμματα Δορυφορικής Πλοήγησης.

Υπέρ των δύο κυρώσεων τάχθηκαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που καταψήφισαν με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια, τόνισε πως η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η οποία αποφασίζει τη σύναψη συμβάσεων που βελτιώνουν το επίπεδο των επικοινωνιών. Απαντώντας σε αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με την σύμβαση που αφορά τα διαστημικά προγράμματα πλοήγησης και την δυνατότητα που παρέχεται να υπάρχει ανάθεση σε ιδιώτες, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι, έτσι, χωρίς καμία βάσανο, χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση των συλλογικών οργάνων, θα μπορεί η όποια υπηρεσία να παρασχεθεί από ιδιώτη. Το ότι αναφέρεται ως δυνατότητα σε ένα άρθρο, δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει το ‘φίλτρο’ της προηγούμενης αξιολόγησης και της απόφασης των σχετικών οργάνων».

Σχετικά με τη σύμβαση που αφορά την τροποποίηση λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Επικοινωνιών και την αρνητική θέση του ΚΚΕ, ο κ. Γιώργος Γεωγραντάς παρατήρησε πως «το ΚΚΕ το 2008 την είχε υπερψηφίσει» και τόνισε πως η τροποποίηση που γίνεται, «ουσιαστικά δεν ιδρύει κάτι από την αρχή, δεν θέτει όρους, δεν θέτει κανόνες καινούργιους, αλλά γίνεται τυπικά η συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ραδιοεπικοινωνιών και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Τηλεπικοινωνιών στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Επικοινωνιών, χωρίς καμία επιβάρυνση για τη χώρα μας».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απάντησε και στις εμβόλιμες παρατηρήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών της αντιπολίτευσης σχετικά με τα ΕΛΤΑ, λέγοντας ότι αυτό που «κάνουμε είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια για την εξυγίανσή τους, για τον εκσυγχρονισμό τους, για να μπορέσουν να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικά σε μια αγορά η οποία έχει περιθώρια. Καταφέραμε και μειώσαμε το παθητικό περίπου στο μισό τον μήνα που παραλάβαμε, πριν από την εθελουσία – αξίζει να το σημειώσω αυτό – και προσπαθούμε τώρα με μια εθελουσία, η οποία στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία (γιατί προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων) να κάνουμε εκείνες τις κινήσεις οι οποίες είναι αναγκαίες, έτσι ώστε πραγματικά να γίνουν ανταγωνιστικά. Διότι δεν πρέπει κάποιος να μένει αμέτοχος και αδιάφορος όταν στοιχίζει η λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων 7 εκατομμύρια τον μήνα στον ελληνικό λαό και χωρίς να έχει και την ποιοτική εκείνη υπηρεσία που του αρμόζει». Τόνισε πως τα ΕΛΤΑ θα εξακολουθήσουν, με βάση το σχέδιο της αναδιάρθρωσης, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την ελληνική επικράτεια έτσι όπως οφείλουν, έτσι όπως ξεκίνησαν. Πρέπει πραγματικά, η προστιθέμενη αξία από τη διαχρονική παρουσία και την ταύτιση, με την ελληνική ιδίως περιφέρεια να παραμείνει και θα παραμείνει».

Ο κ. Γεωργαντάς, επίσης απέρριψε την κριτική, ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκορπά χρήματα με αναθέσεις έργων. Το υπουργείο, είπε, καταβάλλει εθνική προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας; Το ότι το 2020 έγιναν 94 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, παρασχέθηκαν 94 εκατομμύρια ψηφιακές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες, αποφεύχθηκε η ανάγκη της φυσικής παρουσίας των Ελλήνων πολιτών στα γκισέ του Δημοσίου, το ότι έχουμε διεκπεραιώσει με τόσο άψογο τρόπο, τόσες πολλές εφαρμογές οι οποίες έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη και σε μια περίοδο πανδημίας, είναι μια απόδειξη», ενώ σημείωσε πως το σύστημα εμβολιασμών στηρίζεται σε πλατφόρμες οι οποίες δημιουργήθηκαν από το υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα