Ψηφιοποιούνται 55 εκατ. σελίδες των Γενικών Αρχείων του Κράτους

από fimotro

Τάξη επιχειρείται να μπει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) μέσω έργου της τάξεως των 29 εκατ. ευρώ, που έχει μεταξύ άλλων αντικείμενο την ψηφιοποίηση τουλάχιστον 55 εκατομμυρίων σελίδων και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται εκτός από την ψηφιοποίηση, η ανάπτυξη και διάθεση του πρωτογενούς υλικού που φυλάσσεται στην κεντρική και σε περιφερειακές υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που θα εξασφαλίζει τη διαχείριση, τη διατήρηση, τη διάθεση και την ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα ΓΑΚ.

Ως εκ τούτου προβλέπεται η ψηφιοποίηση 55 εκατ. σελίδων (μεγέθους Α3/Α4/A2/A1/A0) από τις συλλογές και τα αρχεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και η ευρύτερη ταξινόμηση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση του ψηφιακού – ψηφιοποιημένου υλικού. Κι αυτό προκειμένου να δημιουργηθεί διαδικτυακή πύλη, μέσω της οποίας θα παρέχονται στο κοινό ψηφιακές υπηρεσίες πληροφόρησης, αναζήτησης και ανάκτησης αρχείων όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήματα διάθεσης του υλικού. Στο έργο, που έχει φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας, θα συμμετέχουν τόσο η κεντρική υπηρεσία των ΓΑΚ όσο και αριθμός από τις συνολικά 57 υπηρεσίες του δημόσιου φορέα που διαθέτουν σημαντικό αρχειακό υλικό.

Στόχος, όπως αναφέρεται στην απόφαση (για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης) που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, είναι η προώθηση της διοικητικής και κοινωνικής αποστολής των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η διευκόλυνση, με τη συμβολή της τεχνολογίας, στην καθημερινή ζωή του πολίτη και η απλούστευση των συναλλαγών των πολιτών με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Οπως και η προώθηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όσον αφορά την πρόσβαση και χρήση των δημοσίων αρχείων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση τουλάχιστον του 30% του συνόλου των αρχείων, ποσοστό που θα πρέπει να αγγίξει το 90% μέχρι το τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα