Προϋπολογισμός: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρο – έκπληξη στη Βουλή

από fimotro

Σε ποιους θα απευθύνεται – Γιατί θα είναι μέτρο το οποίο ενδιαφέρει όλη την κοινωνία

Ένα μέτρο έκπληξη, που θα αφορά το σύνολο των πολιτών στην Ελλάδα, αναμένεται να ανακοινώσει κατά την αυριανή του ομιλία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο μέτρο, που δεν θα αφορά μόνο συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας. Το μέρος θα είναι οριζόντιο και θα φορά το σύνολο της κοινωνίας. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως πρόκειται για νέες αυξήσεις στους μισθούς και κάποιοι άλλοι για ρύθμιση 120 δόσεων.

Σε όλες τις περιπτώσεις η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

Πρώτον, όσον αφορά το θέμα της συζήτησης, τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια συνολική αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023. Ο πρωθυπουργός θα εντάξει την επιχειρηματολογία του στο ευρύτερο πλαίσιο που προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως από το 3,1% το 2022 στο 2,2% το 2023 και της οικονομίας της Ευρωζώνης από το 3,3% στο 0,5%, αντίστοιχα. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει πως η ελληνική οικονομία έχει αντέξει και θα συνεχίσει να κινείται με θετικό πρόσημο. Παράλληλα θα αναδείξει τις πολιτικές της κυβέρνησης σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, αφενός στηρίζοντας τους πιο αδύναμους και τη μικρή επιχειρηματικότητα και αφετέρου δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει πως η στήριξη της κοινωνίας θα συνεχιστεί, αλλά χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Με βάση τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός χτίζει και το αφήγημα της ανάγκης για σταθερότητα και αυτοδυναμία μετά τις εκλογές.

Δεύτερος και ο τρίτος άξονας όπου αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός αφορά το πολιτικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το Qatargate αλλά και την υπόθεση των υποκλοπών, που δεν φεύγει από την πολιτική ατζέντα εδώ και πέντε μήνες. Η υπόθεση Καϊλή, όπως έχει διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα, απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει επαναφέρει διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος με «πολεμικές» ανακοινώσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο πως θα αναφερθεί στο θέμα που συνταράσσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα επαναλάβει πως η κ. Καϊλή είναι εδώ και 20 χρόνια σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ και η στάση του κ. Ανδρουλάκη να τη «χρεώσει» στη Ν.Δ. είναι προκλητική. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός θα διαχωρίσει την ηγεσία από τους ψηφοφόρους του κόμματος, καθώς η στρατηγική της Ν.Δ. είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα