Προβληματισμένοι οι λογιστές με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

από fimotro

Κοινοποιήθηκε στον Λογιστικό Σύλλογο Αθηνών υπόμνημα, σχετικό με τους χειρισμούς του μη επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα, ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εγείρονται ερωτήματα που αφορούν το εύρος αλλά και τον χρόνο δήλωσης.

Στο υπόμνημα, γνωστοποιούνται, μεταξύ άλλων, οι προβληματισμοί των λογιστών σχετικά με το πώς φορολογείται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, πότε μπορεί να θεωρηθεί ως έσοδο, ενώ ζητούνται λύσεις από τη φορολογική αρχή.

Πιο αναλυτικά, στο υπόμνημα σημειώνεται:

Έχουμε φθάσει πάλι σε περίοδο φορολογικών δηλώσεων και ενώ αρχικά θα έπρεπε να έχει οριστικοποιηθεί το μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής έως την 31/12/2021, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει.

Και ενώ στο προηγούμενο φορολογικό έτος (2020) η αυτόματη ενημέρωση των κωδικών 781 & 782 του εντύπου Ε1 με το ποσό της ληφθείσας επιστρεπτέας προκαταβολής από τις ατομικές επιχειρήσεις, παρέπεμπε στην ενιαία αντιμετώπιση φορολογικά του μη επιστρεπτέου ποσού της έκτακτης ενίσχυσης αυτής και για όλα
τα νομικά πρόσωπα (ως αφορολόγητο – όπως άλλωστε αναφερόταν σε όλες τις εκδοθείσες ΓΔΟΥ), από το τέλος του 2021 άρχισε μία αρθρογραφία πάνω στα ζητήματα αυτά και άλλα σχετικά (ΦΠΑ) με διφορούμενες απόψεις, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν διατάξεις του άρθρου 47 του Ν.4172/2013, του ΦΠΑ κλπ, με την ΑΑΔΕ μάλιστα να ακολουθεί εκ των υστέρων με επίσης ασαφείς οδηγίες.

Και ενώ για το φορολογικό έτος 2021 δεν θα έπρεπε να μας απασχολούσε το όλο ζήτημα, από την στιγμή που δεν οριστικοποιήθηκε / αναγνωρίστηκε από την φορολογική αρχή έως την 31/12/2021 το μη επιστρεπτέο ποσό αυτής (άλλωστε δεν υφίσταται ουσιαστικά φορολογικό ζήτημα λόγω του καταρχήν αφορολόγητου αυτού του ποσού), άρχισε μια νέα φιλολογία περί του δεδουλευμένου, ώστε να συμπεριληφθεί το ποσό αυτό στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2021

Σε όλη αυτή την κατάσταση είναι στην μέση οι λογιστές – φοροτεχνικοί, που εν μέσω φορολογικών δηλώσεων δεν έχουν έγκαιρα σαφείς και τεκμηριωμένες οδηγίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κλείσουν ισολογισμούς και να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα