Πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

από fimotro

Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος προβλέπει το βασικό σενάριο της Κουμουνδούρου για τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας και οι «προεδρικοί» ωστόσο, πριν από το πότε θα γίνουν εκλογές και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, έχουν να λύσουν άλλα θέματα, μικρότερα μεν, δύσκολα δε.

Πρώτον: Παύλος Πολάκης. Η δημόσια στάση του εναντίον των εμβολιασμών και κυρίως η δημόσια παραδοχή του ότι δεν έχει εμβολιαστεί και ούτε έχει σκοπό να το κάνει άμεσα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον κ. Τσίπρα που θέλει και να το παίζει «υπεύθυνη δύναμη» και να συνομιλεί με τους «λούμπεν» και τους «ψεκασμένους» αυτού του τόπου. Ως πολιτικό ανέκδοτο κυκλοφόρησε το τελευταίο διάστημα στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου η πολιτική αλλά και επικοινωνιακή λύση του θέματος. Ενα debate για τα εμβόλια ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Ανδρέα Ξανθό…

Δεύτερον: Το πόρισμα για τον κ. Παππά, που μετά και τα τελευταία SMS που παρουσίασε ο κ. Καλογρίτσας, αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το νο2 του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον: Η εξέλιξη της έρευνας για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Τέταρτον: Η συνεχιζόμενη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί τουλάχιστον ανταγωνιστικός στις δημοσκοπήσεις.

Πέμπτον: Ο γρίφος της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης, που θα αποτελέσει -επί της ουσίας- ένα «προσυνέδριο» για τον κ. Τσίπρα.

Η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να γίνει Μάρτιο, μετά πήγε για Μάιο, στη συνέχεια για Ιούνιο και τελικά αναμένεται να γίνει 8-11 Ιουλίου.
Ο λόγος των συνεχών αναβολών δεν ήταν τα μέτρα προστασίας από τον Covid 19, ούτε φυσικά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να κάνει τη συνδιάσκεψη το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, λόγω του προγραμματισμένου συνεδρίου του ΚΚΕ.

Οι λόγοι ήταν και συνεχίζουν να είναι πολιτικοί.

Ενας λόγος είναι ότι οι επιτελείς του κ. Τσίπρα πρέπει να αποφασίσουν -σε συμφωνία με την «Ομπρέλα» που έχουν και την πλειοψηφία στο οργανωτικό- ποιοι θα είναι οι 150 που θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία, σε σύνολο 2.500 συμμετεχόντων. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πολλώ δε μάλλον για τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος μπορεί να δηλώνει -για λόγους ανάτασης… ηθικού- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, αλλά δυσκολεύεται να καταλήξει στους όρους διεξαγωγής της συνδιάσκεψης.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το λεγόμενο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα προταθεί προς τελική έγκριση στο συνέδριο. Οι επιτελείς του κ. Τσίπρα μπορεί να λένε ότι τόσο η συνδιάσκεψη όσο και το συνέδριο «θα είναι περίπατος», αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Η «Ομπρέλα», στην οποία μετέχουν οι 53+, διάφορα ιστορικά και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ισχυροί κομματικοί παράγοντες, ναι μεν έχουν κρατήσει καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, αλλά όπως τονίζουν το κάνουν για να μην κατηγορηθούν για υπονόμευση της πορείας της αξιωματ8ικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη δική τους θέση, οι «προεδρικοί» μαζί με τους «πασοκογενείς» και άλλες δυνάμεις δεν κατέχουν την πλειοψηφία ούτε στη συνδιάσκεψη ούτε στο συνέδριο. Και κινούμενοι εντός ορίων της κομματικής γραμμής μπορεί να μην αντιπαρατίθενται δημόσια για μεγάλα θέματα όπως η πολιτική συνεργασιών κ.λπ. (π.χ. δεν αντέδρασαν με την ένταξη Συμεών Κεδίκογλου από το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά είναι γνωστό ότι δεν συμφωνούν με αυτή τη «μεταγραφή») ή το «κυβερνητικό πρόγραμμα», αλλά δεν θα σιωπήσουν αν διαπιστώσουν:

α) Οτι ο κ. Τσίπρας τείνει να κάνει προσωπική υπόθεση με ποια πρόσωπα και ποιες πολιτικές δυνάμεις θα επιχειρήσει να συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει τη Ν.Δ.

β) Αν επιχειρηθεί να πέσει αδίκως η ευθύνη της τριπλής εκλογικής ήττας του 2019 σε συγκεκριμένα πρόσωπα της διακυβέρνησης 2015-2019.

γ) Το «κυβερνητικό πρόγραμμα» δεν συμβαδίζει ή αγνοεί βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς και ρέπει προς τη Σοσιαλδημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα