Προθεσμιακές: Σε αύξηση επιτοκίων προχωρούν οι τράπεζες

Προς όφελος των αποταμιευτών και κυρίως εκείνων που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και μπορούν να την «κλειδώσουν» για κάποιους μήνες ή έως και έναν χρόνο, μεγάλες και μικρές τράπεζες της εγχώριας αγοράς, αναρτούν από βδομάδα νέα, ανοδικά αναθεωρημένα, τιμολόγια καταθέσεων.

Ο λόγος προφανώς για τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες την περίοδο των αρνητικών και χαμηλών επιτοκίων έχασαν την ελκυστικότητά τους και περιόρισαν το μερίδιό τους στην πίτα των συνολικών καταθέσεων στο 15%- 17% της αγοράς. Στόχος των τραπεζών είναι το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 30% – 35%, ανακάμπτοντας μετά από χρόνια οικονομικής ατονίας.

Προκειμένου να διευρύνουν την ήδη μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα στο σύστημα –180 δισ. ευρώ οι καταθέσεις ιδιωτών τέλη Ιανουαρίου- οι τράπεζες προσπαθούν να κάνουν ξανά ελκυστικές τις προθεσμιακές, τόσο για μεγάλα πορτοφόλια όσο και για πολύ μικρούς ιδιώτες πελάτες. Στο πλαίσιο αυτό, διευρύνεται η γκάμα της προσφερόμενης διάρκειας αλλά και η δυνατότητα επιλογής διαφόρων χαρακτηριστικών.

Προεξοφλώντας την προχθεσινή κίνηση της ΕΚΤ που ανέβασε κατά 0,50% τα επιτόκια του ευρώ, κάποιες τράπεζες είχαν ήδη αποφασίσει το επόμενο βήμα. Η αγορά, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που υπάρχει, προσφέρει διάφορες αποδόσεις ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης.

Αποδόσεις για τα δύο άκρα: Από 1.500 έως 300.000 ευρώ
Από το Δεκέμβριο και μετά, σύσσωμο το τραπεζικό σύστημα αναθεώρησε ανοδικά τα επιτόκια των προθεσμιακών, με αποτέλεσμα σήμερα να σπάνε ακόμη και το φράγμα του 2% (όπως η HSBC που δίνει 1, 40% για ένα μήνα, 2,22% για ένα εξάμηνο και 2,54% για ένα έτος, αρκεί τα κεφάλαια που θα κλειδωθούν θα είναι άνω των 300.000 ευρώ).

Αντίστοιχα η Attica Bank δίνει 1,3% για πάνω από 200.000 ευρώ για τη διάρκεια 12 μηνών, δίνει όμως και τη δυνατότητα για υψηλότερες αποδόσεις ακόμη και για μόλις πάνω από 1.500 ευρώ, αρκεί η διάρκεια να είναι πέραν του έτους. Στη λογική αυτή, ακόμη και για ποσά άνω των 1.500 ευρώ, μπορεί κανείς στην συγκεκριμένη Τράπεζα, να βρει επιτόκια 1,75% για 18 μήνες ή 2% για 24 μήνες.

Σε γενικές γραμμές τα μέσα επιτόκια μιας προθεσμιακής της τάξεως των 30.000 ευρώ κυμαίνονται για το διάστημα 12 μηνών από 0,25% έως 1,1%, με ένα μέσο επίπεδο στο 0,55%.

Μέσα επιτόκια για 100.000 ευρώ
Για ρευστότητα της τάξεως των 100.000 ευρώ, οι αποδόσεις είναι περίπου αντίστοιχες, από 0,55% έως 1,10% για 12 μήνες και αν η προθεσμιακή είναι εξάμηνης διάρκειας, τότε τα επιτόκια είναι στο 0,40% – 0,60%. Ενδεικτικά, για αυτό το μέγεθος κατάθεσης, μπορεί ο αποταμιευτής να βρει από 0,85% στη Eurobank, 0,90% στην Alpha Bank ή την Optima, 1% στην Παγκρήτια και 1,1% στην Εθνική, η οποία μόλις το αναπροσάρμοσε μόλις .

Με το βλέμμα στην νέα πιθανή αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά επιπλέον 0,50% το Μάρτιο, σύμφωνα με τις προαναγγελίες Κριστίν Λαγκάρντ, οι προθεσμιακές θα έχουν την τιμητική τους. Αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα, με τις κινήσεις Εθνικής και Alpha, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, τη σκυτάλη αναμένεται να λάβουν και άλλες τράπεζες. Την ίδια στιγμή, που προωθούν άλλου τύπου αποταμιευτικά- επενδυτικά προϊόντα, σαν τα αμοιβαία με το μέρισμα της τάξεως του 3%.

Πηγή: powergame.gr

Related posts

Προσλήψεις στην Ελλάδα προγραμματίζει η Emirates

Και επίσημα πρόεδρος στην Εθνική Ασφαλιστική ο Νάσος Ζαρκαλής

Φοροδιαφυγή: Στόχος επιπλέον 2 δισ. ευρώ για να δοθούν στους αδύναμους

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα