Πρόστιμο 1,49 δισ. € στην Google για μονοπώλιο

από fimotro

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ στην Google την Τετάρτη για ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων διαδικτυακών διαφημιστικών υπηρεσιών συγκριτικά με εχθρικές του υπηρεσίες.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλλει πρόστιμα στον αμερικάνικο κολοσσό που ξεπερνάνε τα 8 δισ. ευρώ συνολικά.

Το τελευταίο πρόστιμο ήλθε μετά από τεταμένες πολιτικές πιέσεις σε όλη την Ευρώπη και της Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Google και άλλα τεχνολογικές εταιρείες σχετικά με την αισθητή κυριαρχία του στις ηλεκτρονικές αγορές. Η Google είναι ήδη αντιμέτωπη με δύο ξεχωριστές αντιμονοπωλιακές υποθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα προϊόντα αναζήτησης και το λειτουργικό σύστημα φορητών συσκευών Android.

«Η Google έχει δυναμώσει τη κυριαρχία της επί των διαφημιστικών υπηρεσιών ηλεκτρονικής αναζήτησης και έχει προφυλάξει τον εαυτό της από ανταγωνιστική πίεση επιβάλλοντας αντιανταγωνιστικούς συμβατικός περιορισμούς σε ιστοσελίδες τρίτων», δήλωσε η αρμόδια της Ε.Ε. για την πολιτική ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με την ίδια, το πρόστιμο υπολογίστηκε βάσει των εσόδων της εταιρείας από τέτοιες πρακτικές φτάνοντας έτσι τα 1,49 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο σχετίζεται με τις ηλεκτρονικές διαφημίσεις της Google σε ιστοσελίδες τρίτων και ιδιαίτερα σε ηλεκτρονικές εφημερίδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Google επιβάλλει άνισους περιορισμούς, έτσι ώστε εχθρικές εταιρίες να μην είναι σε θέση να ανταγωνιστούν σε αυτόν τον τομέα της διαφημιστικής βιομηχανίας, βοηθώντας έτσι την ίδια να εδραιώσει την υπάρχουσα κυριαρχία της, αποκτώντας μονοπωλιακά χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα