Πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη startups εξετάζει η κυβέρνηση

από fimotro

Νέα κίνητρα, αυτή τη φορά σε τοπικό επίπεδο, για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχος είναι να υπάρξει ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο και ώθηση σε startups.

Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο οικοσύστημα των startups, διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι έχουν προβλεφθεί συνολικά και μέσα από οριζόντια προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή τον νέο διαγωνισμό που ξεκινά για τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece, αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας ώστε να υιοθετηθούν πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη startups.
Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς μετά και την δημιουργία του Elevate Greece παρατηρήθηκαν αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Elevate Greece, το 66% των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται στην Αττική ενώ και 2 στις 4 ελληνικές startups εδράζονται στην Θεσσαλονίκη.

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας επεσήμαναν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται περιοχές που παρουσιάζεται μηδενική παρουσία καινοτομίας όπως η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Είναι βασικό στοίχημα της κυβέρνησης και μας απασχολεί ειδικά στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας όπου πρέπει να υπάρξει στροφή από τους λιγνίτες που αποτελούσαν στο παρελθόν το μοναδικό σημείο αναφοράς, σε νέες δομές παραγωγής. Για το λόγο αυτό είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Κώστα Μουσουρούλη πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση. Έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις και εξετάζουμε πρόσθετα κίνητρα σε συνεργασία με την περιφέρεια για να ενεργοποιήσουμε την νεοφυή επιχειρηματικότητα στην περιοχή» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως αναφέρθηκε τα νέα κίνητρα θα έρθουν να προστεθούν στα όσα ήδη έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της καινοτομίας όπως:

– τα κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους,
– την έκπτωση 50% από το φορολογικό εισόδημα,
– την δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας με την μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, τα
– ο δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας καθιερώνονται και τα πρώτα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece», τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που περιλαμβάνει 10 κατηγορίες βραβείων τα οποία θα απονέμονται θα απονεμηθούν σε ελληνικές startups κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητους αξιολογητές. Τα βραβεία μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, θα συνοδεύονται και από χρηματικό έπαθλο το οποίο θα φτάνει ανά περιπτώσεις και τις 50 χιλιάδες ευρώ.

Στα εν λόγω βραβεία θα μπορούν να συμμετέχουν οι 398 startups που είναι σήμερα εγγεγραμμένες στο μητρώο του Elevate Greece, αρκεί να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: να απασχολούν τουλάχιστον 5 εργαζόμενους και να έχουν τζίρο πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Η σχετική πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενες startups μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ανοίγει από σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 30 Ιουνίου. Η βράβευση ωστόσο θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα