Προσωπικός γιατρός: Το υπουργείο Υγείας ανοίγει την πόρτα και στους ιδιώτες

από fimotro

Αναζητούνται περίπου 800 άτομα για να καλυφθούν τα κενά – ειδικά στην Αθήνα

Ακόμη 800 τουλάχιστον γιατροί αναζητούνται για να μπουν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και να καλυφθούν τα κενά – ειδικά στην Αθήνα, όπου το πρόβλημα των ελλείψεων είναι μεγαλύτερο.

Ο χρόνος τρέχει, δεδομένου πως το νέο μοντέλο ιατρικών επισκέψεων και περίθαλψης θα εφαρμόζεται πιλοτικά μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενώ από τη νέα χρονιά αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή.

Σημειώνεται πως για να λειτουργήσει κανονικά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απαιτούνται περίπου 5.000 γιατροί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την επιβολή προστίμων για όσους δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, που μετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας, θα ξεκινήσουν από την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως οι ποινές αφορούν πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Όμως από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση κατά ποσοστό 10%. Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Προκειμένου να δοθούν κίνητρα ώστε περισσότεροι γιατροί να αναλάβουν τους πολίτες ως προσωπικοί γιατροί, το υπουργείο Υγείας ανοίγει την πόρτα και στους ιδιώτες γιατρούς, που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω ενός μεικτού και πιο χαλαρού συστήματος.

Ειδικότερα, θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών.

Επίσης, δεν θα υπάρξει περιορισμός στη συνταγογράφηση.

Είχε προηγηθεί το plan b, δηλαδή ως προσωπικοί γιατροί να ορίζονται οι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση παθολογία και συγκεκριμένα: Αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας – φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Ακόμη όμως και μετά το άνοιγμα των επιπλέον ειδικοτήτων, οι πληροφορίες λένε πως η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη και οι εγγραφές που έγιναν ήταν λίγες.

Υπενθυμίζεται πως η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό γίνεται 1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα