19 Μαρτίου 2024 / 9:00 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 9:00 πμ

Προσομοίωση εκκένωσης λόγω πλημμύρας στο Αλεποχώρι από την Πολιτική Προστασία

από fimotro

Μήνυμα από το 112, ειδοποίηση πόρτα πόρτα για προληπτική απομάκρυνση λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων, χαρτογραφημένες διαδρομές διαφυγής, προκαθορισμένα σημεία συνάντησης, λεωφορεία και μισθωμένα οχήματα με «αναμμένες» τις μηχανές για μαζικές μετακινήσεις κατοίκων σε ασφαλή σημεία, ξενοδοχεία και δημόσιοι χώροι έτοιμοι για την υποδοχή πολιτών.

Οι παραπάνω εικόνες αναμένεται να εκτυλιχθούν το ερχόμενο Σάββατο στο Αλεποχώρι της Δυτικής Αττικής. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα καταστροφικό πέρασμα κάποιας κακοκαιρίας, αλλά για μια άσκηση απομάκρυνσης-εκκένωσης. Η προσομοίωση θα σχεδιαστεί τη Δευτέρα επί χάρτου στο «στρατηγείο» της Πολιτικής Προστασίας και 5 μέρες μετά θα εφαρμοστεί στο πεδίο για πρώτη φορά με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων.

Με ενημέρωση πολιτών και προληπτικές μετακινήσεις πληθυσμού (relocation) θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τον άμεσο κίνδυνο πλημμύρας στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες» περιοχές το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα εκστρατεία πληροφόρησης σε όλη την Ελλάδα. Η εκκίνηση των συγκεκριμένων δράσεων γίνεται από το Αλεποχώρι, μια από τις περιοχές που βρίσκεται εκτεθειμένη σε πλημμυρικά φαινόμενα μετά το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας από τα Γεράνεια τον Μάιο.

Μελέτες

«Εχουμε παραλάβει μελέτες από το αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που έχουμε ανακοινώσει στον κόσμο ότι κινδυνεύουν. Θα υπάρχουν ζητήματα λόγω των καμένων εκτάσεων και το άμεσο χρονικό διάστημα και τα επόμενα χρόνια μέχρι να γίνουν μελέτες και έργα που θα προστατεύσουν ολοκληρωτικά τις περιοχές αυτές», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, περιγράφοντας τον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται.

Συνολικά σε Βίλια και Γεράνεια το φετινό καλοκαίρι παραδόθηκαν στις φλόγες 160.000 στρέμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκταση των ρεμάτων στη Δυτική Αττική ξεπερνάει συνολικά τα 250 χιλιόμετρα και πλέον έχει καεί από τις φωτιές το 80% της λεκάνης απορροής του Αλεποχωρίου και περίπου το 50% του ρέματος Γιώργη της Νέας Περάμου. Πρόκειται για δυο περιοχές που σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα. Ορατός κίνδυνος υπάρχει και σε Ασπρόπυργο, Αχαρνές, Ελευσίνα, Μάνδρα και Σχίνο.

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

Περίπου 6 με 8 ώρες πριν από την εκδήλωση των έκτακτων καιρικών φαινομένων ευελπιστούν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας να μπορούν να πραγματοποιούνται οι προληπτικές μετακινήσεις κατοίκων από τις περιοχές που κινδυνεύουν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να εγκατασταθούν τα Συστήματα Εγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning Systems), τα οποία έρχονται να προλάβουν νέες φυσικές καταστροφές με προβλέψεις καιρού σε παρόντα χρόνο (now casting weather). Εναέρια απεικόνιση των ρεμάτων που χρειάζονται καθαρισμό, ειδικά συστήματα μέτρησης της στάθμης του νερού σε λεκάνες απορροής, ραντάρ-«μετεωρολογικοί σταθμοί» σε περιοχές-κλειδιά, με την τεχνογνωσία της ΕΜΥ, είναι μερικά από αυτά τα συστήματα, τα οποία θα επιτρέψουν την ταχύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Αυτό είναι και το στοίχημα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το να είναι δηλαδή σε θέση να εφαρμόζει έγκαιρα τα σχέδια για την προληπτική μετακίνηση πολιτών που υπάρχουν από το 2008 και συνήθως «τρέχουν» την ώρα των φαινομένων και όχι πριν. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουν ακριβώς οι πολίτες το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πλημμύρας, αλλά και το πώς να κινηθούν όταν θα αποφασίζεται η προληπτική απομάκρυνση.

Ενημέρωση

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο αλλά γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι απλοϊκός ο τρόπος, είναι απλός. Πρέπει να μάθουμε τον πολίτη να σκέφτεται», αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών.

Δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη άσκηση εκκένωσης, στο Αλεποχώρι είχε πραγματοποιηθεί ημερίδα από τον Δήμο Μεγαρέων και την Πυροσβεστική για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Το παρών είχε δώσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Είχαμε εντοπίσει με τους ειδικούς ότι είναι μια περιοχή πάρα πολύ ευάλωτη, ειδικά μετά τις πυρκαγιές. Κάναμε τότε αυτοψία και καταλήξαμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Ενα από αυτά ήταν να πραγματοποιηθεί ενημέρωση του πληθυσμού της περιοχής και να γίνει σχετική άσκηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης αμέσως μετά την ενημερωτική εκδήλωση, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμά μου: Οι ημερίδες, οι ενημερωτικές δράσεις είναι απαραίτητες. Ωστε ο πολίτης να έχει γνώση ότι η περιοχή του είναι ευάλωτη και να γνωρίζει πώς πρέπει να δράσει πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου».

Τι προβλέπει ο «Δάρδανος»

Οι διαδικασίες για τη μετακίνηση κατοίκων περιλαμβάνονται στον «Δάρδανο», το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών ακραίων φαινομένων. Την ευθύνη λήψης της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4229/2014, την έχουν οι κατά τόπους δήμαρχοι και αν η καταστροφή επηρεάζει πάνω από έναν δήμο, η απόφαση είναι του αρμόδιου περιφερειάρχη. Σε έναν συνδυασμό άρθρων, την απόφαση απομάκρυνσης μπορεί να λάβει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ή ο συντονιστής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από σχετική εξουσιοδότηση.

Ο δήμαρχος μαζί με τους επικεφαλής των φορέων που εμπλέκονται, πριν λάβει την απόφαση πρέπει να εξασφαλίσει τα παρακάτω:

  • Τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να απομακρυνθούν.
  •  Τον προσδιορισμό των μέσων μεταφοράς με βάση τον αριθμό των ατόμων.
  •  Τον αρχικό χώρο συγκέντρωσης των πολιτών.
  • Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ειδοποίηση των πολιτών (πόρτα πόρτα, ΜΜΕ, ραδιοφωνικοί σταθμοί).
  • Τη δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας.
  • Τη διασφάλιση των επικοινωνιών μεταξύ των φορέων.
  • Την υποδοχή και φροντίδα των πολιτών.
  • Το χρονικό διάστημα απομάκρυνσης από την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα