28 Μαρτίου 2024 / 10:35 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:35 πμ

Προσοχή: Δηλητηριώδης αχινός εμφανίστηκε και απειλεί τις ελληνικές θάλασσες

από fimotro

Άλλος ένας θαλάσσιος εισβολέας από το Σουέζ απειλεί τις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για τον αχινό Diadema setosum.

Την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μικρές Κυκλάδες κλπ) αλλά και σε κάποια άλλα στο Αιγαίο έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο αχινός Diadema setosum, του οποίου τα αγκάθια μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30 εκατοστά και το πλέον επικίνδυνο είναι πως φέρει ελαφρύ δηλητήριο.

Ακόμα και να τον αγγίξει κάποιος θα νιώσει έντονο πόνο με φαγούρα. Η παρουσία του δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί οι λεπτές και μακριές ακίδες του δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά από την επιφάνεια ή κατά την κολύμβηση χωρίς γυαλιά κολύμβησης ή χωρίς χρήση μάσκας, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η επαφή μαζί του από μια λανθασμένη κίνηση.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action παρατηρεί από κοντά τη συμπεριφορά των οργανισμών αυτών και σε συνεργασία με επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα.

Σύμφωνα λοιπόν με την οργάνωση, «από την πύλη εισόδου ξενικών ειδών της Ανατολικής Μεσόγειου, ο Λεσεψιανός μετανάστης του Ινδικού Ωκεανού Diadema setosum, ένα είδος αχινού με ασυνήθιστα μακριά αγκάθια, κατακλύζει τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις στις Κυκλάδες, τις θαλάσσιες βραχώδης ακτές.

Το είδος αυτό, μαζί με πολλά άλλα είδη που “δραπέτευσαν” από το Σουέζ, παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξάπλωση στις παράκτιες περιοχές των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν, τα μακριά αγκάθια του, οι 5 λευκές, ομοιόμορφα κατανεμημένες, κουκίδες στο σώμα του και ο μπλε – μοβ ασκός στο κέντρο του κελύφους του.

Ο Δημήτρης Καμπανός, υπεύθυνος της οικολογικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης DIVE IN ACTION ανέφερε στο grtimes.gr, ότι «το είδος αυτό, στα χρόνια που βρίσκεται στις θάλασσές μας έχει δείξει, ότι όπως όλα τα ξενικά είδη, μπορεί πολύ εύκολα να κατακλύσει τις περιοχές που καλύπτει. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του είναι, η υπερβολικά μεγάλη αύξηση του στους βυθούς των Κυκλάδων, αποδεικνύοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και στο χρόνο και στον χώρο. Οι κοινότητες του αυξάνονται δραματικά και οι παρατηρήσεις που γίνονται, τον φέρνουν σε ένα από τα πρώτα είδη ταχείας αύξησης, ενώ όταν αισθάνεται κίνδυνο κινείται με ένα εντυπωσιακό στυλ κυλιόμενα πολύ γρήγορα».

Τα χαρακτηριστικά του δηλητηριώδους εισβολεία αχινού – Τι να προσέξετε

– Διαθέτει πολύ μακριά αγκάθια (ξεπερνούν κάποιες φορές και τα 30 εκατοστά)

– Φέρει πέντε λευκές κουκίδες στο σώμα του

– Στο κέντρο του κελύφους ο ασκός του αχινού είναι χρώματος μπλε-μοβ

Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί τα αγκάθια του είναι πολύ λεπτά και δεν είναι εύκολο να γίνει διακριτός από την επιφάνεια του νερού.

Χωρίς ακόμη να είναι επιβεβαιωμένο, έχει παρατηρηθεί πως ο εισβολέας αχινός «τρώει» τον μικρό ενδημικό αχινό των ελληνικών θαλασσών, «καπακώνοντάς» τον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα