Προς πρόωρες εκλογές το Ισραήλ – Ο Λαπίντ αναλαμβάνει πρωθυπουργός

από Philippos

Με συμφωνία τους ο πρωθυπουργός Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Λαπίντ θα προκαλέσουν τη διάλυση της Βουλής – Τον Οκτώβριο η αναμέτρηση, η πέμπτη τα τελευταία 3,5 χρόνια στο Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ συμφώνησαν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο και να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Πρόκειται για την πέμπτη αναμέτρηση τα τελευταία 3,5 χρόνια στο Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Λαπίντ θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ο Λαπίντ θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να εκδώσουν ξεχωριστές ανακοινώσεις στις 21:00, σήμερα Δευτέρα.

Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν τον Οκτώβριο.

Η Jerusalem Post επικαλείται πηγές κοντά στον πρωθυπουργό που λένε ότι ο ίδιος και ο Λαπίντ ήθελαν να προκαλέσουν εκλογές με τους δικούς τους όρους και όχι υπό την πίεση του αρχηγού της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Με βάση τη συμφωνία για την εναλλαγή στην πρωθυπουργία, στην οποία κατέληξαν πέρυσι τον Μάιο, ο Μπένετ θα παρέμενε πρωθυπουργός μέχρι τον Αύγουστο του 2023, οπότε θα παρέδιδε την εξουσία στον Λαπίντ για την επόμενη διετία, οπότε και θα έληγε η τετραετής θητεία της κυβέρνησης.

Τον Μάιο, μια βουλευτίνα του αριστερού κόμματος Meretz, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό παραιτήθηκε, στερώντας την κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα η Γάιντα Ρινάουι Ζοάμπι, που προέρχεται από την αραβική μειονότητα του Ισραήλ, ανακάλεσε την απόφαση, δίνοντας ξανά στην κυβέρνηση 60 βουλευτές στη η Κνεσέτ, η οποία έχει 120 μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα