Παρατείνεται το lockdown για μία εβδομάδα

από fimotro

Πότε και πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Προς παράταση φαίνεται ότι θα οδηγηθεί το καθολικό lockdown που έχει επιβληθείς την Αττική, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο φαίνεται να «γκρεμίζεται» μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού την Τρίτη, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει πάνω από 1.000 μολύνσεις στο λεκανοπέδιο.

Η αύξηση των κρουσμάτων και ο μεγαλύτερος αριθμός των διασωληνωμένων (που δημιουργεί πίεση στο ΕΣΥ) δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς φαίνεται να παραμένει υψηλό και το ιικό φορτίο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές αυτό που έχουμε ζήσει περίπου ένα μήνα θα παραταθεί για τουλάχιστον μία βδομάδα δηλαδή έως τις 7/3. Θα ισχύσουν και το κλειστό λιανεμπόριο και τα κλειστά σχολεία αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21.00 τις καθημερινές, στις 18.00 τα σαββατοκύριακα.

Καθημερινά πάντως συνεχίζονται οι συσκέψεις και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost, οι ειδικοί δεν «τρομάζουν» από την αύξηση των κρουσμάτων της Τρίτης, καθώς σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οφείλονται στην κακοκαιρία και στην ενδοοικογενειακή μετάδοση. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι πηγές, το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραταθεί κατά μία εβδομάδα το κλείσιμο, ούτως ώστε να περάσει και το κύμα των κρουσμάτων που οφείλεται στην κακοκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και όπως πάντα θα αξιολογηθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τον πενταψήφιο αριθμό 13032 έτσι ώστε να διευκολύνει αποκλειστικά το λιανεμπόριο, όταν φυσικά χαλαρώσουν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι πολίτες που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν αγορές από τα καταστήματα του λιανεμπορίου, θα στέλνουν sms στον νέο αριθμό. Ωστόσο, το μήνυμα θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνον μία φορά την ημέρα.

Το 13032 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Για τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία, αλλά και για τις άλλες δραστηριότητες, ισχύει το 13033.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο πενταψήφιο αριθμό να πετύχει το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα πετύχει και την κατάχρηση των μετακινήσεων με τον συγκεκριμένο αριθμό. «Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στoν ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Στο ενδεχόμενο νέου πενταψήφιου αριθμού είχε σταθεί και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε ενημέρωσή του τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα