Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις

από fimotro

Μόλις ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλλει δήλωση

Οι εμπλοκές με τις βεβαιώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή και ο βραδύς ρυθμός υποβολής των δηλώσεων «σπρώχνουν» το υπουργείο Οικονομικών στο δρόμο της παράτασης της προθεσμίας τουλάχιστον ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση καθώς δεν έχουν αναρτηθεί στο Τaxis οι βεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα μηνιαία επιδόματα των 534 ευρώ που έλαβαν το 2020 λόγω της αναστολής της σύμβασης εργασίας που είναι μεν αφορολόγητα αλλά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Σημειώνεται ότι τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 781-782 του φετινού Ε1.

Την ίδια ώρα μόλις ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλλει δήλωση αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.959.260 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν «ανέβει» στο Τaxisnet 3.572.526 φορολογικές δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι συγκριτικά με πέρυσι έχει υποβληθεί το 48% των δηλώσεων αν και το σύστημα είχε ανοίξει από τις 15 Απριλίου του 2020.

Το σκηνικό με τις φορολογικές δηλώσεις δημιουργεί προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς τυχόν παράταση στις προθεσμίες υποβολής θα προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ με μεταφορά της πρώτης δόσης εξόφλησης του φόρου ακόμα και τον Οκτώβριο. Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει επανάληψη του περσινού μοντέλου όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρέλαβαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και είχαν περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου να καταβάλλουν δύο δόσεις μαζί.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τα 1.959.260 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί :

– Το 28,18% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 552.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 337,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 611 ευρώ.

– Το 55,18% των σημειωμάτων ή 1.081.202 μηδενικού φόρου.

– Για το 16,63% των φορολογουμένων ή για 325.850 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρουπου κατά μέσον όρο φθάνει τα 206 ευρώ ή 67,375 εκατ. ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών φέτος τα ποσοστά των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο προβλέπεται να είναι υψηλά και να κινηθούν στο 75%.

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2022 και εφόσον πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο ενώ χάνουν την έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα