28 Μαρτίου 2024 / 2:26 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 2:26 μμ

Προς 1η Φεβρουαρίου το άνοιγμα των σχολείων

από fimotro

Σήμερα η απόφαση για Γυμνάσια και Λύκεια

Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις σε μεσήλικες

Πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που δείχνουν να συμφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων τις προσεχείς ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια Επιτροπή, η εισήγηση της οποίας θα είναι ο οδηγός για να ανακοινώσει τι θα γίνει τελικά από το υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η καθοριστική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τα μέτρα που θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα και για μία εβδομάδα και τα οποία θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Βασικό θέμα της «ατζέντας» είναι η επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Αναμένεται να συζητηθούν και επιπλέον ζητήματα, όπως το άνοιγμα των χιονοδρομικών, το ενδεχόμενο να επιτραπούν μετακινήσεις ανάμεσα σε περιφερειακές ενότητες για ορισμένες περιπτώσεις δραστηριοτήτων, καθώς και το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Οπως όλα δείχνουν, εν αναμονή της επίδρασης του λιανεμπορίου που δεν έχει «δείξει» ακόμη εάν οδηγεί σε σημαντική αύξηση κρουσμάτων ή μια λελογισμένη άνοδο, το επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα γίνει από την 1η Φεβρουαρίου και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Εν τω μεταξύ, για την πορεία του κορωνοιού στην χώρα μας, τις περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το άνοιγμα σχολείων μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Εξήγησε ότι είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική.

Σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση. Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή τόνισε ο ίδιος και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ίος και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα.

Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων- λυκείων που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Αναφορικά με το άνοιγμα εστίασης είπε ότι θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη, ότι δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες γιατί δυστυχώς είναι αιτία υπερμετάδοσης. Υπογράμμισε ότι υπάρχει η ατομική ευθύνη αλλά ότι δεν πρέπει να επιφυλασσόμαστε.

Όσο παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα τόσο το καλύτερο τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Σημείωσε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. «Αν έχουμε ατύχημα στη Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο. «Είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή» υπογράμμισε ο κ. Σύψας

Πρέπει να ανοίξουν
Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό θέμα έντονης συζήτησης, με τους επιστήμονες να είναι διχασμένοι. Για ορισμένους είναι επιτακτική ανάγκη. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά και ιδιαίτερα η γ’ λυκείου, ενόψει και των Πανελλαδικών εξετάσεων. Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με αυστηρά μέτρα.

«Τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά. Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, κάνοντας τα τεστ και τα παιδιά και οι καθηγητές σε τακτά διαστήματα».

Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων ενδέχεται να αυξήσει τα κρούσματα κορωνοϊού, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις και η αποφυγή του συνωστισμού. Ειδικά στα ΜΜΜ η προσοχή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. «Αν τηρήσουμε τα μέτρα, η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και μπορούμε σταδιακά να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς προκειμένου η έξοδος από την καραντίνα να γίνεται με τρόπο συγκροτημένο και ασφαλή. Οι ειδικοί φοβούνται ένα τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το ήδη γονατισμένο σύστημα υγείας. «Φοβόμαστε τρίτο κύμα για να μην πιεστεί το σύστημα υγείας γιατί δε θα αντέξει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα