19 Απριλίου 2024 / 2:38 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:38 μμ

Προλαβαίνω – έστω και τώρα – να εμβολιασθώ για τη γρίπη;

από fimotro

Αν και έπρεπε ήδη να το έχετε κάνει από τις αρχές του χειμώνα, εντούτοις…ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε το εμβόλιο ενάντια στη γρίπη, ιδίως εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι καρδιοπαθείς, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι παχύσαρκοι και οι διαβητικοί, γνωρίζοντας βέβαια ότι η ανοσία θα αρχίσει να “χτίζεται” σε περίπου 15 ημέρες από τον εμβολιασμό.

Κάθε χειμώνα, παρατηρείται παγκόσμια έξαρση του ιού της γρίπης. Αν και είναι μια «καλοήθης» νόσος, η νοσηρότητα, η θνησιμότητα και η θνητότητα εξαρτώνται από το στέλεχος του ιού που επικρατεί, την ανοσία του πληθυσμού και τα υποκείμενα νοσήματα του ασθενούς, λ.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες κ.α. Η γρίπη είναι ένα νόσημα με σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία καθώς και στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Διαβητικοί και καρδιοπαθείς στην πρώτη γραμμή κινδύνου

Αξίζει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι ασθενείς με χρόνια νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή, αναπνευστική, νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθειες) και άτομα άνω των 65 ετών έχουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξουν επιπλοκές εξαιρετικά σοβαρές.

Η πλέον συχνή και ιδιαίτερα σοβαρή είναι η πνευμονία (πρωτοπαθής ιογενής ή δευτεροπαθής μικροβιακή). Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Αξίζει να τονισθεί ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας, εγκάρσιας μυελίτιδας και σύνδρομο Guillain-Barre.

Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί, επιβάλλεται να εμβολιασθούν άμεσα

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας είναι:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή έχουν παράγοντες κινδύνου πουσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσος και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, κλπ)
  • Έγκυες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωίδες και θηλάζουσες
  • Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2)
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών· επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
  • Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών, π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών, κλπ)
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι)

Ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες υγείας, η σύσταση είναι ισχυρή γιατί, πλην της ατομικής προστασίας, δημιουργείται τείχος προστασίας προς τους νοσηλευόμενους αποτρέποντας νοσοκομειακή μετάδοση της γρίπης. Προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι σε ΜΕΘ και τμήματα ανοσοκατεσταλμένων.

Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με προηγούμενη αλλεργία στο συγκεκριμένο εμβόλιο και σε αυτούς που έχουν αλλεργία στο αυγό.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και συνίστανται σε τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης και μερικές φορές ήπια εκδήλωση «γριπώδους συνδρομής».

Αξίζει να τονισθεί ότι δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση με σύνδρομο Guillain-Barre΄, εκδήλωση ή υποτροπή πολλαπλής σκλήρυνσης ή αυτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα