Προεκλογικός Τσίπρας – Τάζει… 10.000 θέσεις στο δημόσιο!

από fimotro

Είπε μάλιστα ότι θα προκηρυχθούν το 2019 καλύπτοντας ανάγκες!!!

Τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος μια άλλης εποχής με χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο αντί για ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία και την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιβεβαίωσε ο Α. Τσίπρας. Εντός του 2019 θα προκηρυχθούν οι προσλήψεις των 10.000 δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις που θα προκύψουν έπειτα από την προωθούμενη συμφωνία κυβέρνησης και Εκκλησίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Αλλάζουν πολλά στις σχέσεις εκκλησίας – κράτους. Επιλύουμε εκκρεμότητες που είναι ανοιχτές από τη δεκαετία του 20’. (…) Κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, αναγνωρίζουμε ότι πήραμε περιουσία από την Εκκλησία σε χαμηλότερο τίμημα. Και για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη θα δίνουμε ένα επίδομα για τη μισθοδοσία των κληρικών. Και η εκκλησία θα αναγνωρίζει πως δεν έχει καμία αξίωση από την περιουσία και θα αποδεσμεύσει τους ιερείς από το μισθολόγιο. Και απελευθερώνονται 10.000 θέσεις από το Δημόσιο ώστε να κάνουμε προσλήψεις εκεί που χρειάζεται το κράτος (…) Θα προκηρυχθούν άμεσα από το 2019 ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται αυτές οι θέσεις από το 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τοποθέτησε επίσης το δημοσιονομικό κόστος για τις προσλήψεις στο δημόσιο στα 200 εκατ. ευρώ.

Εξηγώντας το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ προς την εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Βάζουμε όλη την αμφισβητούμενη και τη μη αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία στο Ταμείο Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και από αυτή την αξιοποίηση, υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2030 το κράτος να έχει τη δυνατότητα με αυτά τα έσοδα να καλύπτει το ποσό της επιδότησης».

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η προεργασία διήρκεσε αρκετό καιρό., «Υπήρχαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας, εδώ και 1,5 χρόνο συνεδρίαζαν τις επιτροπές μας. Είχα αναθέσει στον κ. Χαρίστη και στον κ. Γαβρόγλου να στήσουν την προεργασία για την καταγραφή της περιουσίας της Εκκλησίας. Έχουμε προχωρήσει αρκετά, στο εθελοντικό πρόγραμμα καταγραφής της περιουσίας έχουν εγγραφεί ήδη 22 μητροπόλεις. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων ώστε να έχουμε αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές».

Συνταγματική αναθεώρηση

Εξηγώντας την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό εάν δεν τελεσφορήσουν και οι έξι ψηφοφορίες που προτείνονται, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Φροντίσαμε στην τελική πρόταση, η εκλογή από τον λαό να είναι η ύστατη λύση έπειτα από πολλές προσπάθειες. Στόχος μας είναι να εκβιάσουμε τη συναίνεση για να βρεθούν οι 180 ψήφοι. Στόχος μας δεν είναι η πολιτειακή αλλαγή, αλλά να αποσυνδέσουμε την εκλογή ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο, να μη διαλύεται το κοινοβούλιο όταν δεν βρίσκονται οι 180. Και αυτό γιατί θεωρούμε μετά την επιλογή μας να θεσπίσουμε την απλή αναλογική –και εξηγούμε τι σημαίνει αναλογικό σύστημα, μπορεί να είναι και το παρόν εκλογικό σύστημα- ότι οι αυτοδυναμίες θα είναι πολύ δύσκολες. Για να είναι αυτό το μοντέλο σταθερό χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα, χωρίς να εκβιάζονται οι κυβερνήσεις. Να μην πέφτουν με αποτυχία εκλογής του ΠτΔ ή με μια πρόταση δυσπιστίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα