Προειδοποίηση Στυλιανίδη: Έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι μπροστά μας

από fimotro

“Περιορίσαμε την πυρκαγιά σε 7 ώρες”, είπε ο υπουργός

Για τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Βάρης και της Βούλας, αλλά και ευρύτερα για το φαινόμενο των πυρκαγιών μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά στη Βούλα και τη Βάρη,που πλέον βρίσκεται σε ύφεση, ο κ. Στυλιανίδης είπε αρχικά ότι «αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εδώ στην Αττική, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής», ενώ επισήμανε ότι υπήρχαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό. Όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις στην Αν. Μεσόγειο, που θεωρείται ως “hot spot” της κλιματικής κρίσης, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φωτιά στη Βούλα: «Λειτούργησε ο μηχανισμός»

Ο υπουργός επισήμανε στη συνέχεια ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες όλοι οι εμπλεκόμενοι κατάφεραν να περιορίσουν αυτή την πολύ δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6 με 7 ώρες. «Ήμουν στο πεδίο και είδα τι συνέβαινε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους πάλεψαν για να προστατεύσουν ανθρώπους και περιουσίες. Ήταν ηρωική προσπάθεια. Κυρίως πυροσβέστριες, πυροσβέστες και εθελοντές, αλλά και την αστυνομία, τον στρατό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη» ανέφερε σε εκείνο το σημείο.

Ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, από την πλευρά, του τόνισε ότι «αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά με 3 εστίες, πολύ κοντά σε σπίτια. Προέκυψαν και ζημιές σε κάποιες κατοικίες. Παρά τη δυσκολία της επιχείρησης αποφύγαμε τραυματισμούς πολιτών και απώλεια ζωής».

Όπως είπε, η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων με ριπές έως 8 μποφόρ γρήγορα εξαπλώθηκε σε Άνω Βούλα και Βάρη. Ο κ. Τουρνάς εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, με την πυρκαγιά να είναι σε ύφεση, χωρίς ενεργές καύσεις.

Τι «είδε» το Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη μεγάλη φωτιά

Η πυρκαγιά στον Υμηττό εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το meteo.gr.

Συγκεκριμένα, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Σάββατο στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, είχε εστία περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, τονίζει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η χαμηλή υγρασία βοηθάει στην εξάπλωση των πυρκαγιών

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα