Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ: Αν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, η Κίνα θα «αντιγράψει» τη Ρωσία και θα εισβάλει στην Ταϊβάν

από Philippos

Αν ο Πούτιν κέρδιζε, τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα ήταν τραγωδία για τους Ουκρανούς. Αλλά θα ήταν επίσης επικίνδυνο για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Ογενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα αποτελέσει προηγούμενο για την Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν εν μέσω των αναφορών των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τον Πούτιν στον ουκρανικό πόλεμο.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα Τετάρτη στη σουηδική Expressen ότι η Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να καταφύγει στην κατάληψη της Ταϊβάν με τη βία, εάν επιτύχει η εισβολή του Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα, μπορεί να συμβεί στην Ασία αύριο».

«Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζει τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο Πεκίνο. Αυτό περιλαμβάνει την Ταϊβάν» ξεκαθάρισε.

«Εάν ο Πούτιν πετύχει αυτό που θέλει με την Ουκρανία παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιώντας στρατιωτική βία, τότε είναι ένα μήνυμα προς άλλους αυταρχικούς ηγέτες – το Πεκίνο επίσης – ότι μπορούν να επιτύχουν αυτό που θέλουν χρησιμοποιώντας στρατιωτική δύναμη».

Αν ο Πούτιν κέρδιζε, συνέχισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, θα ήταν τραγωδία για τους Ουκρανούς. Αλλά θα ήταν επίσης επικίνδυνο για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

«Δεν έχουμε αποδείξεις ότι η Κίνα έχει προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία. Εάν αυτό συνέβαινε, θα ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος που θα έκανε η Κίνα. Διότι αυτό θα υποστήριζε έναν παράνομο επιθετικό πόλεμο όπου η Ρωσία έχει επιτεθεί σε άλλη χώρα. Ως εκ τούτου, η στάση ήταν σαφής και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πως η Κίνα δεν πρέπει να το κάνει αυτό» σημείωσε. «Σε μια τέτοια περίπτωση μπορούν να προβλεφθούν οικονομικές κυρώσεις. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αποφύγεις μια τέτοια κατάσταση» διευκρίνισε.

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς ο Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η κατεστραμμένη ουκρανική πόλη Μπαχμούτ είναι πιθανό να πέσει στα χέρια της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες μετά από μήνες σκληρών μαχών.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί το νησί της Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος της Κίνας σύμφωνα με το δόγμα της «Μίας Κίνας».

Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν υποστηρίζει ότι το νησί είναι ένα αυτοδιοικούμενο κράτος του οποίου ο λαός απορρίπτει συντριπτικά την επανένωση με την ηπειρωτική Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα