28 Μαρτίου 2024 / 12:25 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 12:25 μμ

Προειδοποίηση Πούτιν για πυρηνικά: Όλοι να ξέρουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, αν χρειαστεί

από fimotro

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε μεν τα περί απειλών πυρηνικού πολέμου από τη Μόσχα την Παρασκευή, προειδοποίησε όμως ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εάν κριθεί αναγκαίο.

Κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο πρόεδρος Πούτιν είπε: «Δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας».

Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που συνεχίζεται για τέταρτο μήνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι στο χειρότερο σενάριο ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διαψεύσει τα σενάρια αυτά, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχει υιοθετήσει στο στρατιωτικό της δόγμα το «πρώτο πλήγμα» (first strike).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία «αναγκαία». «Εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων και των απειλών σε βάρος μας, η απόφαση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν αναγκαία», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου και συμπλήρωσε ότι η Δύση είχε νωρίτερα «ενισχύσει» την Ουκρανία με όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους.

Πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Πούτιν, ήταν η προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού στο Ντονμπάς που «επί μια οκταετία υπέστη γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου».

Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τις δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν απέφυγε μια αναφορά σε συμπατριώτες του που έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ντροπή για αυτόν τον πόλεμο, λέγοντας: «Ξέρετε, υπάρχουν κι εκείνοι που ντρέπονται, που δεν συνδέουν τη μοίρα και τις ζωές των ίδιων και των παιδιών τους με την πατρίδα μας».

Η Μόσχα δεν αντιτίθεται μεν σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εάν ενταχθεί θα είναι… «μισοαποικία» τόνισε ακόμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (…) Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ.

Η Ρωσία, που έχει εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, βλέπει πολύ αρνητικά τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί το ΝΑΤΟ, το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Όμως «σε ό,τι αφορά την οικονομική ένταξή τους, είναι δική τους (σ.σ. των Ουκρανών) επιλογή», είπε ο Πούτιν.

«Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Παρόλ’ αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μισο-αποικία» των δυτικών χωρών εάν ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτή είναι η δική μου άποψη», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέμεινε ότι η χώρα του αναμένει ότι οι σχέσεις με την Ουκρανία θα αποκατασταθούν αφότου ολοκληρωθεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε αυτήν τη χώρα. Ο Πούτιν ανέφερε χαρακτηριστικά: «αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Ο Πούτιν, υποστήριξε δε, ότι η ουκρανική παραγωγή δεν θα ήταν χρήσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, εκτός από το δάσος στα Καρπάθια, το σιτάρι και το καλαμπόκι, η Δύση «δεν χρειάζεται τίποτα άλλο ουκρανικό».

Με αστάθεια απείλησε νωρίτερα τις δυτικές κοινωνίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία «δίκοπο μαχαίρι» στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση, μετά από μια κυβερνοεπίθεση. «Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» διεμήνυσε.

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ως «απερίσκεπτες και παρανοϊκές» και ως προσπάθεια «να συντρίψουν βίαια τη ρωσική οικονομία με μια κίνηση».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι με τις κυρώσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα» στις δικές τους οικονομίες. «Οι κυρώσεις θα κοστίσουν στην ΕΕ πάνω από 400 δισ. δολάρια» ανέφερε, προσθέτοντας:

«Βλέπουμε επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, βλέπουμε αυξήσεις και τις τιμές των αγαθών, των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και των καυσίμων αυτοκινήτων. Το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πέφτει, και οι επιχειρήσεις τους χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η συστηματική οικονομική παρακμή στην ευρωπαϊκή οικονομία θα «επιδεινώσει τα βαθιά ζητήματα στις δυτικές κοινωνίες».

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου […] κήρυξαν τη νίκη τους στον Ψυχρό Πόλεμο όπως [έκανε] το Λονδίνο, και αργότερα έφτασαν να θεωρούν τους εαυτούς τους θεούς στον πλανήτη Γη, που δεν έχουν καθήκοντα, παρά μόνο συμφέροντα» δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα