Προειδοποίηση Citi: Ασταμάτητο το ράλι τιμών σε ενέργεια – τρόφιμα

από fimotro

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ευρώπη λόγω της ακρίβειας

Επικαιροποιεί τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη η Citigroup, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το ράλι στις τιμές της ενέργειας και τον αντίκτυπο των κρατικών παρεμβάσεων για την εξομάλυνση του ενεργειακού σοκ.

Έτσι, αυξάνει την πρόβλεψή της για τον ονομαστικό (headline) πληθωρισμό για το 2022 στο 3,2%, αλλά εξακολουθεί να εκτιμά ότι το 2023 θα υποχωρήσει ξανά στο 1,5%.

Πιο αναλυτικά, η Citi χαρακτηρίζει ασταμάτητο το ράλι στην ενέργεια, σημειώνοντας πως η πιο πρόσφατη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου συνεπάγεται μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας του Ιανουαρίου (και οριακά τον Δεκέμβριο) σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις, και μεγαλύτερη μετακύλιση του αυξημένου κόστους για τα νοικοκυριά, στην επόμενη άνοιξη.

Αυτό αντισταθμίζει και με το παραπάνω την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου Brent και την επακόλουθη πτώση στις τιμές των καυσίμων αυτοκινήτων.

«Υποθέτουμε ότι οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν το 2022, αλλά λιγότερο από ό,τι προβλέπεται από τις υποκείμενες τιμές των εμπορευμάτων, καθώς αναμένουμε από τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν μέρος των έμμεσων φορολογικών περικοπών που υιοθετήθηκαν», όπως τονίζει η Citi.

Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση των περιορισμών προσφοράς στη μεταποίηση. Η μηνιαία δυναμική των τιμών των διαρκών και των μη διαρκών αγαθών παραμένει ισχυρή, αλλά δεν επιταχύνεται πλέον. Πάντως, εξακολουθεί να αναμένει ότι θα σημειωθεί αύξηση των τιμών άνω του μέσου όρου σε μηνιαία βάση μέχρι την άνοιξη και μόνο μερική αναπροσαρμογή στη συνέχεια. Παράλληλα, δεν προβλέπει σημαντικές ανοδικές ή καθοδικές επιπτώσεις από τα νέα lockdown στην Ευρώπη στη δυναμική των τιμών των βασικών αγαθών.

Η παύση του προσωρινού παράγοντα, αυτού της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ της Γερμανίας, από τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση, η επίσπευση των γαλλικών χειμερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022 – μεταξύ άλλων, δείχνουν σημαντικά πτωτικά αποτελέσματα βάσης στον δομικό πληθωρισμό (core) τον Ιανουάριο, όπως σημειώνει η Citi. Εκτιμά έτσι ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει απότομα στο 2,5% σε ετήσια βάση και αναμένει ότι θα κινηθεί στο 1,6% σε μέσο όρο το 2022.

Τέλος, όπως επισημαίνει, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται πάντως ταχύτερα από το συνηθισμένο από το καλοκαίρι. Προβλέπει περαιτέρω μετακύλιση των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας στις τιμές για τους καταναλωτές, τους επόμενους μήνες, ενώ εκτιμά ότι πιθανά νέα lockdown ενδέχεται να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στον κλάδο των τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα