Πρεμιέρα, την Δευτέρα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

Ξεκινούν οι ενδιάμεσες, φθινοπωρινές εκπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν 2-14 Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως τα εμπορικά καταστήματα της χώρας δεν θα ανοίξουν σήμερα Κυριακή (παρά τα όσα ορίζονται στις σχετικές διατάξεις του ν. 4177/2013), εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε, μέσα στην εβδομάδα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί αν θα αναπληρωθεί αυτή η Κυριακή (π.χ. να ανοίξουν τα καταστήματα στις 8 ή στις 15 Νοεμβρίου) ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, με την αβεβαιότητα να διατηρείται στην αγορά, εξαιτίας του COVID-19 και κρίνοντας από τους χαμηλούς τζίρους που σημειώθηκαν κατά τις θερινές εκπτώσεις, αρκετοί έμποροι δεν έχουν υψηλές προσδοκίες για την πορεία της παρούσας εκπτωτικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται πως οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (81%) πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ παράλληλα το 82% των επιχειρήσεων κατέγραψε συρρίκνωση της επισκεψιμότητας σε σχέση με το 2019.

Με την ευκαιρία της έναρξης των ενδιάμεσων εκπτώσεων, πάντως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, δήλωσε ότι «όλες οι εμπορικές αγορές της Αθήνας παραμένουν ασφαλείς, επειδή οι επιχειρηματίες με πραγματικό αίσθημα ευθύνης τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας προς όφελος των ιδίων, των εργαζομένων και των καταναλωτών».

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει για πόσο, ακόμα, θα διατηρηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Κι αυτό, διότι η κατάργησή του αποτελεί πάγιο αίτημα των εκπροσώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, στις συζητήσεις που είχαν με τους αρμόδιους υπουργούς προ υγειονομικής κρίσης, οι τελευταίοι φέρεται πως είχαν εκφράσει τη πρόθεσή τους για ικανοποίηση του αιτήματος κατάργησης. Η πανδημία, όμως, άλλαξε τα δεδομένα. Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχολιάζουν, πλέον, στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, πως ο θεσμός θα διατηρηθεί, μέχρι να απαλλαχτούμε από τον COVID-19.

Από την πλευρά του ο ΕΣΑ σημείωσε, προ ημερών, πως «με γνώμονα την απαίτηση του συνόλου των επιχειρηματιών, αλλά και των φορέων εκπροσώπησης των καταναλωτών της χώρας, εμμένει στο αίτημα για άμεση κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, δεν έχουν ακόμα καταργηθεί».
Και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αντίθετοι με τον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, καθώς αφενός έχει αποδειχθεί αποτυχημένος και αναποτελεσματικός, αφού δεν συνεισφέρει στην αναθέρμανση της αγοράς δεδομένης της ισχνής οικονομικής κατάστασης, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές φθείροντας παράλληλα τον θεσμό των τακτικών εκπτώσεων».

Επισημαίνεται πως η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων αποτελεί πάγιο αίτημα και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι της, «από τη στιγμή που είναι σε ισχύ ο θεσμός, τα εμπορικά καταστήματα περιμένουν τους καταναλωτές, κάνοντας ακόμη καλύτερες προσφορές στην προσπάθειά τους να ανεβάσουν τους τζίρους τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα