16 Απριλίου 2024 / 10:48 πμ
16 Απριλίου 2024 / 10:48 πμ

Πράγα-Μητσοτάκης: Να απαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν μετανάστες

από fimotro

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσερχόμενος στην Σύνοδο

Στην Πράγα όπου συνεδριάζουν το προσεχές διήμερο η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταφέρεται το πεδίο διεθνοποίησης, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, σε μία συγκυρία όπου πυκνώνουν και τα μηνύματα καταδίκης της Άγκυρας από Ευρωπαίους εταίρους και υπερατλαντικούς συμμάχους για το σκηνικό έντασης που δημιουργεί η γειτονική χώρα.

Λίγο πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, περαιτέρω δυναμική αποκτά και η πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μετά την αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, όπως προκύπτει από την επιστολή Φον ντερ Λάιεν προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κινείται πλέον προς μια τέτοια κατεύθυνση, δικαιώνοντας την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έθεσαν το ζήτημα αυτό στο τραπέζι της Ε.Ε. από τον περασμένο Μάρτιο και η χώρα μας πρωταγωνιστεί έκτοτε στις διεργασίες για την υιοθέτησή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας αναφέρθηκε στις αξίες που πρέπει να πρεσβεύουν οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή τη κοινότητα των χωρών, ενώ εξέφρασε και τη λύπη του για την διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Είναι αχρείαστο να πω ότι μία τέτοια κοινότητα χωρών πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες τις οποίες όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε.Τον σεβασμό για το διεθνές δίκιο, την θεμελιώδη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι οι θεμέλιοι λίθοι που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και ελπίζω ειλικρινά ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς το μέλλον συμμερίζονται αυτές τις κοινές αξίες. Όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη.

Να εκφράσω τη λύπη μου για την τραγική απώλεια ζώων σήμερα το πρωί στο Αιγαίο σε δύο διαφορετικά ναυάγια, παρά τις ηρωικές προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής. Αυτή είναι η ώρα να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο ουσιαστικά για να αποφύγουμε αυτά τα περιστατικά και να μη συμβαίνουν στο μέλλον και να απαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη σε σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα».

Σημαντικό βήμα

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της επιστολής κάνοντας λόγο «για μια σημαντική στιγμή και για απόλυτη προσωπική δικαίωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», σχολιάζοντας ότι «όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων».

Το μήνυμα που εξέπεμψε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας και το στίγμα των θέσεων που θα υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης στην Πράγα, είναι πως «οι θέσεις της προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Ενημέρωση

Τα ενεργειακά θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27», στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει πάντως τους Ευρωπαίους ηγέτες και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία της Αγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τους κινδύνους από την τουρκική συμπεριφορά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας και θα εκπέμψει εκ νέου μηνύματα ότι η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, ενώ θα ζητήσει την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην επιθετικότητα και στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Θεματικά τραπέζια

Η σύνοδος περιλαμβάνει συζητήσεις ηγετών σε θεματικά τραπέζια με συμμετοχή σε κάθε πάνελ 11 ηγετών κρατών-μελών και προσκεκλημένων χωρών και οι πληροφορίες λένε ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχουν σε διαφορετικές συζητήσεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή, ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ε.Ε. λόγω της ενεργειακής κρίσης. και μάλιστα η συμμετοχή του στη συγκεκριμένη θεματική θεωρείται και ένδειξη του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση, με αιχμή αυτή για την επιβολή ανώτατου ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που αποκτά περαιτέρω δυναμική.

Στον απόηχο μάλιστα και της αλλαγής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της κριτικής που έχει ασκηθεί στη γερμανική στάση, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη συζήτηση αναμένεται να συμμετέχει και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, όπως και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγία και της Σερβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα