24 Απριλίου 2024 / 11:20 πμ
24 Απριλίου 2024 / 11:20 πμ

Πούτιν: Ελλείψεις τροφίμων στη Δύση λόγω των κυρώσεων

από fimotro

«Οι χώρες της Δύσης αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ορισμένα προϊόντα εν μέσω κυρώσεων κατά της Μόσχας», τόνισε Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο συνέδριο της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ρωσίας (RSPP), της μεγαλύτερης επιχειρηματικής ένωσης στη χώρα και της οποίας Το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει διάσημους Ρώσους δισεκατομμυριούχους από την κατάταξη του Forbes, σύμφωνα με τους The Moscow Times και το Vedomosti.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχουν φτάσει στο σημείο οι ηγέτες στις δυτικές χώρες να συστήνουν στους πολίτες τους να τρώνε γογγύλια αντί για μαρούλι και ντομάτες. Τα γογγύλια είναι καλό προϊόν, αλλά ακόμα και για τα γογγύλια θα πρέπει να έρθουν σε εμάς. Το επίπεδο συγκομιδής μας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των γειτόνων μας στην Ευρώπη».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι, τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία (όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στη γειτονική χώρα), πολλές δυτικές εταιρείες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά λόγω πιέσεων από τις αρχές.

«Εκείνη την εποχή, ξένοι αναλυτές προέβλεπαν ύφεση και παρακμή του καταναλωτικού τομέα, υποσχέθηκαν άδεια ράφια, τεράστια έλλειψη αγαθών, αποτυχία στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά η ζωή αποφάσισε διαφορετικά», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο για τις δυτικές χώρες να κάνουν χωρίς ρωσικά λιπάσματα για να αυξήσουν την παραγωγή τους, δηλώνοντας ότι όσον αφορά τις δυτικές κυρώσεις, η κατάσταση μοιάζει γενικά με την παροιμία «αυτός που σκάβει τo λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα του ».

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας ότι οι τρέχουσες επενδύσεις τους στην οικονομία «θα αποδώσουν τριπλάσια» στο μέλλον, παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, παρά τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία, υπάρχουν «μεγάλες ευκαιρίες» στη χώρα πρακτικά σε «οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας» και για όλες τις επιχειρήσεις, ζητώντας από τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους «να μην επικεντρωθούν μόνο στην απόκτηση κέρδους, αλλά και για το δημόσιο καλό» – να κατασκευαστούν δρόμοι, νοσοκομεία και κοινωνικές εγκαταστάσεις.

Την παραμονή της επίσκεψης του Πούτιν στο RSPP, 15 άτομα παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, μεταξύ των οποίων οι δισεκατομμυριούχοι Άραζ Αγκλάροφ (ιδιοκτήτης του Crocus Group), Λεονίντ Φεντούν (συνιδιοκτήτης της Lukoil) και Άλισερ Ουσμάνοφ (συνιδιοκτήτης των MegaFon και Metalloinvest ), σύμφωνα με τους The Moscow Times.

Το Κρεμλίνο είχε ζητήσει προηγουμένως μια «εθελοντική» συνεισφορά 300 δισεκατομμυρίων ρουβλίων στον προϋπολογισμό από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που αποτελούν μέρος του RSPP. Αυτό θα συνίσταται σε φόρο 5% στα υπερκέρδη, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Ακόμα κι αν οι ρωσικές αρχές έχουν αποφύγει μια κατάρρευση της οικονομίας γενικά λόγω των κυρώσεων, η κατάσταση δεν είναι τόσο αισιόδοξη όσο θέλει να την παρουσιάσει το Κρεμλίνο. Η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2023, ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s στα τέλη Φεβρουαρίου στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του. Οι κυρώσεις που ισχύουν θα μειώσουν περαιτέρω το αναπτυξιακό δυναμικό της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε χαμηλό επίπεδο 1,6%, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Forbes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα