Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τετάρτη το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα μέτρα στήριξης του τουρισμού και της εστίασης

Τα μέτρα στήριξης τουρισμού και εστίασης, καθώς και το πρόγραμμα που θα επιδοτεί όσους εργαζόμενους υποχρεωθούν σε μειωμένη απασχόληση λόγω της πανδημίας, ανακοινώνει το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια, οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τις ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση καλείται να στηρίξει σε μια κρίσιμη συγκυρία τους δύο κλάδους και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθεί μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 13% για καφέ, τσάι, αναψυκτικά και ρόφημα σοκολάτας, τα οποία πωλούνται σε καφέ, καθώς και για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι σχεδιασμοί προβλέπουν το πακέτο των ελαφρύνσεων να ισχύσει έως το τέλος Σεπτέμβρη. Πιθανή χρονική επέκταση μπορεί να υπάρξει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ η βεντάλια των φορολογικών παρεμβάσεων δεν αποκλείεται επίσης να διευρυνθεί με μέτρα για το σύνολο της εστίασης, το φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή, το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό της απασχόλησης. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, δεδομένης της ύφεσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καλύψει ένα μέρος από την απώλεια εισοδήματος μέσω επιδότησης.

Ο εργαζόμενος δηλαδή, για παράδειγμα, των 1.000 ευρώ που θα δουλεύει τον μισό μήνα, θα λαμβάνει από την επιχείρηση 500 ευρώ και το κράτος θα καλύπτει, κατά πληροφορίες, το 60% από τα χρήματα που χάνει.

«Πιλότο» για τη στήριξη των θέσεων εργασίας αποτελεί το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει πλήρως μορφοποιηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι η φάση των αναστολών στις συμβάσεις βαίνει προς ολοκλήρωση τον Μάιο και πλέον, στο προσκήνιο έρχεται το μέτρο της νέας, εκ περιτροπής απασχόλησης, που επιτρέπει στον εργοδότη να εφαρμόζει μονομερώς σύστημα εργασίας 2 εβδομάδων τον μήνα με μισό μισθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα